Koninklijk bezoek bij LJG Amsterdam

Koningin Beatrix woonde op 26 oktober een speciale synagogedienst bij ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland. Het was een hoogtepunt in de festiviteiten die sinds het begin van dit jaar in de verschillende kehillot plaatsvinden.

De sjoel in de Jacob Soetendorpstraat is afgeladen. De aanwezigen hebben zich extra mooi aangekleed voor het hoge bezoek. Als iedereen een zitplaats heeft gevonden en klaar is met sjmoezen legt sjamasj-van-dienst Etiënne Denneboom het protocol uit voor staan en zitten, en benadrukt dat beslist geen foto’s mogen wordengemaakt. Het koor zingt Baroech Haba als koningin Beatrix de synagoge binnenkomt, met in haar gevolg o.m. minister Zalm, voormalig minister Donner, de burgemeester van Amsterdam Job Cohen en Elja Schwarz, voorzitter van het Verbond van Liberaal-Religieuze Joden in Nederland.

Een van de hoogtepunten van de dienst is ongetwijfeld het wonderschoon gezongen Hasjkiwenoe van Max Helfman. De twee chazzaniem – Gil’ad Nezer van LJG Amsterdam en Ken Gould van LJG Den Haag slagen erin een stralende sfeer te creëren die haast moeiteloos het beeld oproept van een synagoge voor de oorlog, zoals Martin Monnickendam die afbeeldde in 1935. De Aron Hakodesj wordt geopend door mevouw Eva Numann, die van alle aanwezigen het langst lid is van de LJG.

Er wordt gesproken door rabbijn Uri Regev, president van de World Union of Progressive Judaism. In zijn toespraak refereert hij aan de parasja van de week – Noach – "De regenboog is het veekleurige symbool van diversiteit." Hij schenkt de LJG Amsterdam voor de nieuwe synagoge een mezoeza die is gemaakt door de Vrouwen van Minsk. Aan het einde van de sfeervolle sjoeldienst krijgt de vorstin het eerste exemplaat uitgereikt van het door Chaja Brasz geschreven jubileumboek ‘In de tenten van Jaäkov’, over de geschiedenis van het Liberaal-Religieuze Jodenom in Nederland. De presentatie is het eerste van de twee ‘fotomomenten’ die de verzamelde pers heeft toegewezen gekregen. Het tweede komt kort daarna, als rabbijn David Lilienthal de voorpublicatie van de nieuwe editie van de Tanach aanbiedt. Naar aanelding van die uitgave zegt LIlienthal dat nu eindelijk ‘het origineel’ beschikbaar komt, en dat de Hebreeuwse tekst in deze uitgave gebruiikt zal worden voor alle edities van Tanach binnen de World Union of Progressive Judaism.


Elja Schwarz overhandigt het jubileumboek ‘In de tenten van Jaäkov’

Rabbijn ten Brink in gesprek met koningin Beatrix

Rabbijn Lilienthal overhandigt de voorpublicatie

Hoewel het protocol een beperkte tijd voorschreef voor de aanwezigheid van de koningin op de receptie, bleef ze ruim drie kwartier langer en nam uitgebreid de tijd om met de aanwezigen te spreken – een geselecteerd gezelschap. Voor de ‘gewone’ gemeenteleden was er een receptie in de Anne Frankzaal.

Het EO-programma Blauw Bloed maakte een reportage waarin ook de betrokkenheid v

Advertentie (4)