De 22-jarige Iraans-Joodse Arvin Nathaniel Ghahremani is door de Islamitische Republiek opgehangen in de gevangenis in de westelijke stad Kermanshah.
Ghahremani, die in de Joodse gemeenschap bekendstond als een betrokken en vredelievend persoon, kwam op tragische wijze om het leven na een juridisch proces dat veel vragen oproept. Zijn vermeende misdaad? In een poging zichzelf te verdedigen, ontwapende hij een aanvaller en verwondde hem. Arvin zou er vervolgens echter alles aan hebben gedaan om het leven van zijn aanvaller te redden nadat hij hem had verwond, maar de hulpverlening kwam te laat, waardoor het slachtoffer alsnog overleed.
Uit documenten die de New York Post heeft verkregen, blijkt dat Ghahremani bij een sportschool in een hinderlaag werd gelokt door acht mannen. Deze aanval leidde tot een rechtszaak waarin Ghahremani schuldig werd bevonden aan “medeplichtigheid aan de opzettelijke moord op een moslim”.
Geen eerlijk proces voor Joodse burger
Onder de shariawetgeving, Qisas, was er een mogelijkheid tot een schikking met de familie van de aanvaller. Echter, het Iraanse regime zou druk hebben uitgeoefend op de familie om een dergelijke schikking af te wijzen. Dit zou Ghahremani de kans hebben ontnomen om aan de doodstraf te ontkomen.
De Amerikaanse speciale gezant voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme sprak haar zorgen uit over het proces en betwijfelt de eerlijkheid ervan. “We merken met bezorgdheid op dat Iraanse autoriteiten Joodse burgers vaak aan andere maatstaven onderwerpen bij het vellen van vonnissen in dit soort zaken,” verklaarde de gezant.
Familie luidt de noodklok
De familie van Ghahremani benadrukte tijdens zijn proces dat er “belangrijke fouten in de zaak opzettelijk werden genegeerd”. De in Oslo gevestigde organisatie Iran Human Rights (IHR) steunt deze claim en stelt dat de rechtsgang vol onrechtvaardigheden zat. Een ander punt van kritiek vanuit de familie was het gebrek aan adequate verdediging; Ghahremani werd bijgestaan door een door de staat toegewezen advocaat, waarvan minstens de betrokkenheid en inzet sterk in twijfel worden getrokken.
Zijn moeder, Sonia Saadati, heeft meermaals met smeekbedes om hulp gevraagd en geprobeerd aandacht te vestigen op het lot van haar zoon.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!