Hongarije heeft als eerste EU-lidstaat aangekondigd niet te zullen deelnemen aan het 20ste jubileum van de “Durban Wereldconferentie tegen racisme” van de VN, vanwege het antisemitische karakter van deze bijeenkomsten.
“De Hongaarse regering heeft een zero tolerance-beleid afgekondigd tegen antisemitisme en zet zich volledig in om de veiligheid van het Joodse volk te garanderen dat we ook consequent vertegenwoordigen in de internationale fora”, schreef de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjártó in een brief aan Mark Weitzman, directeur van regeringszaken in het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles.
“In deze geest steunt Hongarije het proces van Durban niet en heeft het tegen de resolutie gestemd die op 31 december 2020 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is aangenomen over het bijeenroepen van een bijeenkomst op hoog niveau ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de goedkeuring van de Verklaring en actieprogramma van Durban’, schreef hij.
De Wereldconferentie tegen racisme 2001, ook wel bekend als Durban I, naar de Zuid-Afrikaanse stad waar deze plaatsvond, was een broeinest van antisemitische en anti-Israëlische propaganda en de grootse openbare uiting van antisemitisme sinds het einde van het Nationaal Socialisme in 1945.
Een vroege versie van de resolutie die op de regeringsconferentie in Durban werd aangenomen, stelde ‘het zionisme’ gelijk aan ‘racisme’, waarop de VS en Israël zich terugtrokken uit de conferentie. Het definitieve ontwerp veroordeelde het zionisme niet als racistisch, maar noemde het Israëlisch-Palestijnse conflict als enige conflict in de rubriek “slachtoffers van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid”.
Het NGO-forum in Durban keurde een resolutie goed waarin Israël een “racistische apartheidsstaat” werd genoemd en het land wordt beschuldigd van genocide. Antisemitische materialen, waaronder de Protocollen van de Wijzen van Zion en andere antisemitisch materiaal werd tijdens het evenement uitgedeeld.
De secretaris-generaal van de Durban-conferentie, Mary Robinson, weigerde het document te accepteren vanwege het “verschrikkelijk antisemitisme” dat er in aanwezig was.
Shimon Peres, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Israël, beschreef de conferentie als “An ugly expression of a troubled world.”
De VS namen niet deel aan de vervolgconferenties van Durban II en III in respectievelijk 2009 en 2011, omdat de oorspronkelijke conferentie “een sessie werd waarin mensen hun vijandschap jegens Israël uitten op manieren die vaak volledig hypocriet en contraproductief waren”, zei president Obama in 2009.
Ook Israël, Canada, Italië, Australië, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Polen boycotten de conferentie toen. In 2011 nam het aantal landen wat Durban III boycotte toe tot 14.
Vorige week zei het Verenigd Koninkrijk weten dat het zich aansluit bij de VS, Canada en Australië om Durban IV te boycotten, “na historische bezorgdheid over antisemitisme”.
Ook Frankrijk zal zich naar verwachting terugtrekken, zei een diplomatieke bron vorige maand, maar het heeft nog geen officiële verklaring afgegeven. Een ambtenaar van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Berlijn nog geen beslissing heeft genomen over de kwestie.
Eerder deze maand zei ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, dat hij van plan is om een alternatief evenement te houden voor de Durban-conferentie dat zal gaan over de bestrijding van racisme, zonder antisemitische uitspattingen.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!