Het Duitse leger heeft maandag voor het eerst in 100 jaar weer een legerrabbijn in dienst. De in Hongarije geboren Zsolt Balla, 42, heeft de functie gekregen als symbool van de vernieuwing van het joodse leven in Duitsland na de Holocaust.
Priesters en predikanten verlenen al religieuze diensten aan de naar schatting 94.000 christenen in het Duitse leger. Maar het equivalent is niet beschikbaar geweest voor de 300 Joodse soldaten in de Bundeswehr.
Balla, een vader van drie kinderen, vertelde de publieke omroep Bayerischer Rundfunk dat het zijn doel is om joodse soldaten zich “net zo integraal” te laten voelen bij de strijdkrachten als hun collega’s in landen zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Hij zei dat hij zijn gemeente in Leipzig zou blijven dienen, in het bestuur van de orthodoxe rabbijnenconferentie en als staatsrabbijn van Saksen, naast zijn militaire verantwoordelijkheden.
Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer kondigde de plannen in december 2019 aan en zei dat ze “een belangrijke boodschap aan onze Joodse soldaten” wilde sturen en wilde benadrukken dat “Joods leven vanzelfsprekend is in ons land.”
In de toekomst zullen meer militaire rabbijnen zich bij Balla voegen. Ook zijn plannen om een religieus adviseur aan te stellen voor de 3000 moslimsoldaten in het Duitse leger.
De besprekingen zijn echter opgehouden omdat er geen centraal coördinerend orgaan is dat de moslim gemeenschap vertegenwoordigt.
De laatste keer dat rabbijnen deel uitmaakten van de Duitse strijdkrachten was tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen ongeveer 100.000 Joodse soldaten voor het land vochten.
Joden werden uit het Duitse leger geweerd kort nadat nadat Hitler in 1933 aan de macht kwam, als onderdeel van de vroege pogingen van de nazi’s om joden uit het openbare leven te verbannen.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!