Het is donderdag, dus zoals gebruikelijk een nieuw koosjer recept, deze week geschikt voor Pesach.
Op Kosher.com vonden wij het recept voor een heerlijke oesterbiefstuk met uien jam en fondant aardappelen.
Ingrediënten
500 gram kalfsbiefstuk (afhankelijk van aantal personen)
olijfolie, om te besprenkelen
zout, naar smaak
zwarte peper, naar smaak
gehakte knoflook, naar smaak
verse tijm, naar smaak
verse rozemarijn, naar smaak
1/4 kopje (Manischewitz) rundvleesbouillon
Bereidingswijze Kalfsbiefstuk
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verhit een gietijzeren pan en besprenkel met olie.
Terwijl de pan opwarmt, dep de biefstuk droog en breng op smaak met peper en zout.
Als de pan volledig is opgewarmd, plaatst u het vlees erin en schroeit u één minuut en 50 seconden aan elke kant dicht. Voeg knoflook, tijm en rozemarijn toe aan de pan terwijl het vlees dichtschroeit.
Voeg bouillon toe en breng de pan over naar de oven. Kook vijf tot tien minuten (voor medium-rare).
Leg het vlees op een bord en laat 10 minuten rusten.
Bereidingswijze uien jam
Terwijl het vlees rust verhit je de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg uien toe en bak tot ze glazig zijn.
Voeg knoflook en wijn toe en kook gedurende drie tot vier minuten.
Voeg bruine suiker, ketchup en azijn toe. Kook tot het mengsel een jamachtige consistentie krijgt.
Bereidingswijze fondantaardappelen
Snijd de uiteinden van de aardappelen, schil van boven naar beneden met een scherp mes om elke aardappel tot een uniforme cilinder te vormen.
Snijd kruiselings doormidden zodat cilinders ongeveer vijf centimeter lang zijn.
Plaats aardappelcilinders ongeveer vijf minuten in een kom met koud water om zetmeel van de buitenkant te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier.
Kook de fondantaardappelen
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Verhit olie op hoog vuur in een gietijzeren pan tot het licht glinstert.
Zet de voorbereide aardappelen rechtop in de hete olie. Breng op smaak met peper en zout.
Verlaag het vuur tot middelhoog en bak in de pan tot ze goed bruin zijn, vijf tot zes minuten per kant. Terwijl de aardappelen koken, verwijdert je de olie voorzichtig met een papieren handdoek uit de pan.
Voeg tijm en eenden- of kippenvet toe en schep de aardappelen erover. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg bouillon toe en breng de pan over naar de oven. Kook tot de aardappelen gaar en romig zijn van binnen, ongeveer 30 minuten. Als de aardappelen niet zacht genoeg zijn, voeg dan wat meer bouillon toe en kook nog 10 minuten. Laat een paar minuten afkoelen voordat je het serveert.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!