Jurist en schrijver Roxane van Iperen (44) wordt de vervanger van Abdelkader Benali voor de 4-mei voordracht van dit jaar. Van Iperen is onder andere bekend geworden door haar roman Schuim der aarde. ‘t Hooge Nest uit 2018, een waargebeurd verhaal over de Joodse zussen Brilleslijpers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. Dit boek werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en verschijnt in dertien vertalingen.
Benali had zich teruggetrokken na ontstane ophef over een flink aantal bedenkelijke en haatzaaiende uitspraken. Zo noemde hij de Joodse cartoonist Oppenheimer een nazi, bedreigde hij Hans Teeuwen indirect met de dood, praatte hij haatzaaiende teksten goed van onder andere Abou Jahjah en Tariq Ramadan. In de media doet hij echter voorkomen alsof de ophef slechts om 1 of 2 oude uitspraken ging. De ene keer noemt hij die uitspraken ironisch, dan weer “gedaan in een dronken bui”. Door de ophef was hem duidelijk geworden dat hij niet de persoon was om de Nederlandse en Joodse gemeenschap te vertegenwoordigen op 4 mei.
Benali trapt na, verspreidt complottheorieën en maakt zijn ongeschiktheid nog duidelijker
Benali maakte na zijn terugtrekking nog maar eens extra duidelijk waarom hij niets te zoeken heeft bij de 4 mei-voordracht. Behalve dat hij in de media deed alsof het maar op twee onschuldige uitspraken ging, waarmee hij deed alsof zijn tegenstanders vooral kleinzielig waren, gebeurde er nog meer.
Zo schreef hij dat er was ‘georchestreerd’. Dat was volgens hem gedaan door het CIDI en door het NIW. Nu was het CIDI er snel uit met hem en wat hij over het NIW schreef was niet waar, hier beschreven door Esther Voet. Met hem kwam een hele groep los die hun onvrede uitsprak over de Joodse lobby (ook met likes van Benali), over de kleinzieligheid dat iedereen viel over één uitspraakje van zo lang geleden, een groepje linkse (ook Joodse) deugers die meegingen in deze daadwerkelijke laster. Volgens Benali en dit laatste groepje had het ook te maken met zijn afkomst en werd er bewust gezocht naar redenen om hem af te keuren.
Met deze kwaadaardige vertekening van de werkelijkheid heeft Benali voor een flinke hoeveelheid extra Jodenhaat gezorgd. In plaats van de verantwoordelijkheid te nemen voor ál die bizarre uitspraken heeft hij ervoor gekozen om te doen alsof hij het slachtoffer was van kwaadwillende, narrow-minded Joden die hem op zijn afkomst wilde pakken.
Er was nog meer: hij deed alsof hij, een gevierd schrijver, niet wist dat Ruben Oppenheimer een Joodse achtergrond had. Dit was onderdeel van zijn ‘excuus’ om hem een nazi te noemen.
En hij liet zich overal interviewen om zichzelf als slachtoffer neer te zetten. Zo vertelde hij aan Trouw dat je als Marokkaan blijkbaar geen grappen mag maken of ironie mag gebruiken. Bedenk je dan dat de ophef o.a. ontstond omdat hij grappenmakers en mensen die ironie gebruikten met de dood bedreigde en nazistisch noemde. Er klopt kortom helemaal niets van.
Deze meneer heeft zelf moedwillig haat gezaaid, daarmee heeft hij zijn eigen ophef gecreëerd, en nu hij wordt geconfronteerd met zijn uitspraken is zijn reactie om nog meer haat te zaaien. Compleet ongeschikt voor 4 mei dus. Het is treife, en degenen die hem hierin gesteund hebben moeten zich toch nog eens achter de oren krabben.
Oproep aan Abdelkader
Maar Abdelkader, mocht je dit lezen en je leven willen beteren, dan staan we natuurlijk altijd open voor gemeende excuses. Maar dan wel waarin alle gedane uitspraken worden meegenomen, inclusief het recente aanjagen van complottheorieën over dat je het slachtoffer bent van een Joodse lobby. Je bent slechts slachtoffer van je eigen haatzaaiende teksten, niets meer en niets minder. Als je die uitspraken niet gedaan had was er niemand geweest die ook maar 1 seconde een probleem zou hebben met jouw voordracht. Je uitspraken maken je simpelweg ongeschikt om een 4-mei voordracht te houden. Gelukkig begreep je dat zelf ook. Maar met dat natrappen ben je toch weer jezelf aan het promoten ten koste van de gedecimeerde Joodse gemeenschap. Wat zou het mooi zijn als je kon laten zien dat je beter kunt dan dit en daadwerkelijk kunt verbinden. We zien het wel.