Houd je van melk, maar heb je een hekel aan de manier waarop melkkoeien worden behandeld? Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv werken aan een nieuwe manier om melk te produceren, van gist, niet van de koe.
We hebben het niet over niet-zuiveldranken “melk” gemaakt van rijst, noten of soja, maar eerder zuivelmelk zonder hormonen of lactose.
“We zijn van plan zuivelproducten te produceren die identiek zijn aan producten die afkomstig zijn van dieren”, legt professor Tamir Tuller van de afdeling biomedische engineering van TAU uit aan ISRAEL21C.
De door gist gegenereerde melk zal “alle belangrijke voedingswaarden van koemelk hebben met dezelfde smaak, aroma en textuur, maar zonder het leed dat koeien wordt toegebracht en zonder schade aan het milieu.”
Samen met foodtech-ondernemer Eyal Iffergan heeft Tuller een startup opgericht, Imagindairy, om van zijn melkalternatief een gist-gist realiteit te maken.
Tuller legt uit hoe het proces werkt.
“Het genoom van elk levend wezen bevat genen die coderen voor het recept voor het maken van ketens van aminozuren waaruit eiwitten bestaan”, zegt hij. Datzelfde genoom reguleert ook het proces van ‘genexpressie’, dat plaatsvindt wanneer informatie die in DNA is opgeslagen, wordt omgezet in eiwitten die ‘de essentie van het leven’ zijn, zegt hij.
Biotechnologiebedrijven gebruiken het mechanisme van genexpressie om medicijnen, vaccins, antilichamen, biosensoren, energie en voedsel te produceren. “Ze doen dit door een gen van een levend organisme te nemen en het te implanteren in het genoom van een ander organisme dat zal dienen als een ‘fabriek’ voor het produceren van het eiwit dat in dat gen is gecodeerd”, zegt Tuller.
Imagindairy zal gistcellen veranderen in “efficiënte fabrieken die melkeiwitten produceren”. Het is geen simpele uitdaging, geeft Tuller toe.
Hoewel wetenschappers weten welke genen het eiwit voor koemelk coderen, zijn de genen geschreven in de “taal” van koeiencellen. Nu moeten ze worden herschreven in de taal van gist.
Imaginedairy heeft voedingsingenieurs gerekruteerd van het in Israël opgerichte internationale zuivelconglomeraat Strauss.
Hun eerste product zal kaas zijn. Uiteindelijk zou de baanbrekende technologie “een revolutie teweeg kunnen brengen in de zuivelindustrie zoals we die kennen”, zegt Keren Primor Cohen, de CEO van Ramot, het technologieoverdrachtbedrijf van de Universiteit van Tel Aviv, dat Tuller hielp bij het commercialiseren van zijn onderzoek.
Het laboratorium van Tuller is gespecialiseerd in het modelleren en manipuleren van genexpressie met behulp van organismen, waaronder bacteriën, microalgen en zelfs virussen, naast gist.
“Met behulp van de modellen die we in het laboratorium hebben ontwikkeld, geloven we dat we er binnen vrij korte tijd in zullen slagen om gist op een efficiënte manier melkeiwitten te laten produceren die een betaalbare, hoogwaardige productie op industriële schaal mogelijk maken, ”Besluit Teller.
“We zullen in onze eigen huizen toast kunnen bereiden met gele kaas die is gemaakt van gist en niet van koemelk, zonder er meer voor te hebben betaald.”
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!