Volgens een door het ministerie van Milieubescherming gepresenteerde ambitieuze strategie moet Israëls sombere staat van dienst op het gebied van recycling en het storten van afval op een stortplaats worden omgekeerd zodat het land in 2030 aan de Europeesche normen zal voldoen.
Het nieuwe beleid vereist dat huishoudens hun afval gaan scheiden in drie afvalcontainers – bruine containers voor organisch afval, waaronder groenten en tuinafval, oranje voor al het droge afval en groene voor afval dat niet kan worden gerecycled.
Elke stad, gemeente of lokale overheid zal de economische prikkels uitkiezen die volgens haar het meest kosteneffectief zijn om bewoners aan te moedigen hun afval in de juiste bakken te dumpen. Het beleid zal worden ondersteund door voorlichtingscampagnes.
Het doel van het ministerie is om organisch afval aan de bron te scheiden, in plaats van het later te scheiden van ander afval, zoals nu gebeurt. Het streeft ernaar 54 procent van het totale stadsafval te recyclen en tegen het einde van het decennium slechts 20% naar de vuilstort te sturen (vergeleken met 80% nu). Dit, zo zegt het, zal de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 47% verminderen en lokale autoriteiten in staat stellen honderden miljoenen shekels te besparen gedurende de periode.
In 2030 wil het ministerie dat de volledige infrastructuur voor het nieuwe beleid er is, met de bedoeling geld bij te dragen uit het Clean Fund, dat wordt gefinancierd uit bronnen zoals stortkosten en heffingen op plastic zakken.
Tegen 2050 hoopt het ministerie dat Israël een circulaire economie zal hebben, waarin het afval van de een een hulpbron is voor de ander. Dit bespaart geld, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en vervuiling, helpt het milieu te sparen en vermindert de noodzaak om nieuwe natuurlijke hulpbronnen te ontginnen. Het betekent ervoor zorgen dat zoveel mogelijk producten recyclebaar zijn, vanaf de ontwerpfase.
In 2019 produceerde Israël ongeveer 5,8 miljoen ton vast stedelijk afval. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek produceert elke Israëliër gemiddeld 1,7 kilogram afval per dag – 21% meer dan het dagelijkse gemiddelde van de EU per hoofd van de bevolking van 1,4 kilogram.
Het ministerie wil kaderwetgeving, gebaseerd op de Europese richtlijn voor afvalbeheer, waarbij het principe is dat ‘de vervuiler betaalt’, waarbij de kosten van het omgaan met afval worden gedragen door degenen die het produceren.
In de komende maanden zal het een stappenplan voor het komende decennium opstellen om de strategie – uiteengezet in een document van 179 pagina’s – om te zetten in een werkplan met een tijdschema en details over de financiering.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!