Waterstof is een ideale “groene” vervanger voor fossiele brandstoffen. Wanneer waterstof wordt verbrand of omgezet in elektriciteit met een brandstofcel is het enige bijproduct water, er zijn geen schadelijke CO2-emissies. Bovendien bevat één kilo waterstof evenveel energie als een 3,8 liter benzine.
Hoewel waterstof een van de meest voorkomende elementen op aarde is, zit bijna alle waterstof “opgesloten” in moleculen, voornamelijk als water en andere organische verbindingen. De meest gebruikelijke manier om waterstof te winnen is uit aardgas, maar bij dit proces komen grote hoeveelheden kooldioxide vrij. Een minder vervuilende benadering is om water te splitsen in zuurstof en waterstof door middel van elektrolyse, maar deze methode is niet efficiënt, meldt ISRAEL21C.
De Israëlische startup H2Pro had een betere oplossing en werd samen met FinnoExergy Oy uit Finland door Royal Dutch Shell als winnaar uitgeroepen in de New Energy Challenge-wedstrijd.
H2Pro was een van de vijf finalisten. Het was niet alleen het jongste bedrijf op de lijst maar ook het enige uit Israël.
Het E-TAC-systeem van H2Pro genereert waterstof en zuurstof in twee afzonderlijke processen die de kosten aanzienlijk verlagen en “een cruciale rol kunnen spelen bij de vermindering van de uitstoot van vervuilende voertuigen en bij de schone productie van materialen en chemicaliën, verwarming en opslag van hernieuwbare energie.”
E-TAC verhoogt ook de energie-efficiëntie voor de resulterende waterstof met 20% tot 25% in vergelijking met de alternatieven, verbetert de veiligheid tijdens het productieproces en verlaagt de kosten voor het bouwen van het systeem met 50%.
H2Pro-CEO Talmon Marco zegt dat door het gebruik van E-TAC de prijs van waterstof tegen 2023 kan dalen tot slechts 2 dollar per kilogram, een vijfde van de huidige prijs. Later dit decennium, voorspelt hij, zal de prijs halveren.
De technologie van H2Pro is uitgevonden door het Technion Israel Institute of Technology in Haifa. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door Technion-onderzoekers prof.Gideon Grader (chemische technologie), professor Avner Rothschild en Hen Dotan (materiaalkunde en engineering), in samenwerking met Marco en andere oprichters van het Israëlische voice-over-IP- en instant messaging-platform Viber.
H2Pro heeft een licentie om de technologie te commercialiseren en heeft kapitaal opgehaald bij Hyundai, Sumitomo en Bazan. Het Israëlische Ministerie van Energie en de Europese Commissie hebben ook het werk van H2Pro ondersteund. Het bedrijf heeft 35 mensen in dienst.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!