Het Israëlische Ministerie van Defensie voert onderhandelingen met de in Montreal gevestigde defensie-trainingsaannemer Top Aces over de verkoop van 29 overtollige F-16 straaljagers, waarbij elke jet voor tussen de 3 en de 4 miljoen dollar wordt verkocht.
De door General Dynamics gebouwde F-16 Fighting Falcons werden begin jaren tachtig aan Israël geleverd en zijn de afgelopen tien jaar geleidelijk buiten gebruik gesteld.
De vliegtuigen hebben hun diensten bewezen en namen deel aan de Eerste Libanonoorlog in 1982 in luchtgevechten tegen de Syrische luchtmacht, toen ze met succes 82 in de Sovjet Unie gebouwde MiG 21 en MiG 23 vliegtuigen neerhaalden.
Het was ook de F-16 die de missie van 1981 naar Irak vloog en met succes de Osirak-kernreactor van Saddam Hoessein verwoestte, in een van de langste langeafstandsmissies van de IAF.
Het directoraat Internationale defensiesamenwerking (SIBAT) van het ministerie van Defensie is verantwoordelijk voor de gesprekken met de in Montreal gevestigde defensie-aannemer Top Aces, die gespecialiseerd is in de aanschaf van oudere gevechtsvliegtuigen, die als ‘geënsceneerd vijandelijk vliegtuig’ voor luchtmachten en marines dienen.
In dit geval zouden de F-16’s kunnen dienen bij manoeuvres voor de Amerikaanse luchtmacht, die vorig jaar een contract tekende met Top Aces. Het bedrijf biedt ook trainingsdiensten aan de luchtmachten van Canada en Duitsland en heeft wereldwijd al meer dan 80.000 uur training gegeven.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!