Israëlische onderzoekers hebben voorheen onbekende aminozuren op tumoren gevonden die in de toekomst zouden kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van kankerbehandelingen te vergroten.
Korte ketens van aminozuren, bekend als peptiden, zijn essentieel voor het succes van immunotherapie, ze werken door T-cellen te activeren, die de kanker bestrijden.
Maar veel patiënten hebben niet genoeg van deze van gemuteerde kankergenen afgeleide peptiden om immunotherapie succesvol te maken..
Het tekort aan peptiden wordt gezien als een van de redenen dat veel mensen niet reageren op controlepuntremmers, die de kanker verhinderen de immuunrespons te onderdrukken en de peptiden in werking zetten.
“We hebben een nieuwe categorie peptiden geïdentificeerd, een soort die niet is afgeleid van het kanker-DNA, die tot nu toe gewoon over het hoofd zijn gezien”, vertelde prof. Yardena Samuels, hoofdwetenschapper voor de studie.
“We hebben ook in vitro gezien dat ze T-cellen kunnen activeren, die op hun beurt weer reactief kunnen zijn tegen kanker,” zei ze.
Het onderzoek van Samuels is woensdag gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Nature.
Haar onderzoek beperkt zich tot nu toe tot melanoom, een dodelijke huidkanker, maar ze gelooft dat het peptide ook zal worden aangetroffen bij patiënten met andere vormen van kanker.
Samuels, haar team bij het Weizmann Institute of Science, en haar medewerker professor Reuven Agami van het Nederlands Kanker Instituut, noemden de nieuwe peptiden afwijkende peptiden omdat ze verschillen van alle andere bekende peptiden.
Ze geloven dat de productie van het peptide wordt ingegeven door de tumor zelf.
“We hebben deze peptiden op de tumoren gezien,” merkte Samuels op.
Kankerexperts zouden uiteindelijk nieuwe vormen van immunotherapie kunnen creëren die niet afhankelijk zijn van de peptiden die de huidige behandeling nodig heeft, maar eerder gebruik maken van de peptiden die ze ontdekte.
Het gebruik van deze peptiden om kanker te bestrijden blijft theoretisch, maar het is “opwindend” om ze te vinden en te beseffen dat ze kunnen worden gebruikt om kanker te bestrijden.
“We kunnen dit nog niet als therapie gebruiken”, benadrukte Samuels. “Maar door te laten zien dat deze peptiden bestaan en T-cellen activeren, zou het in de toekomst mogelijk de effectiviteit van immunotherapie kunnen verbeteren.”
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!