Hoe je beter kunt communiceren met je grootouders tijdens het coronavirus

Screenshot Sparko

De wereld is grotendeels virtueel geworden in het tijdperk van het coronavirus. Ouderen, een van de risicogroepen, hebben zich moeten aanpassen aan een meer technologisch onderbouwde realiteit, een grote uitdaging, omdat ze vaak niet weten hoe ze die op de juiste manier moeten gebruiken. Prof. Leah Fostick, universitair hoofddocent bij de afdeling Communicatiestoornissen aan de Ariel University, heeft enkele suggesties voor een virtuele quality time.

Video of geen video

Wanneer mensen interactie hebben, wanneer ze een gesprek hebben, wordt informatie niet alleen verzameld uit wat er wordt gezegd. Kritisch is ook de context van de woorden, de intonatie waarin ze worden uitgesproken en de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal die daarbij horen.

Hoewel video zeker geen vervanging is voor een persoonlijke interactie, slaagt het erin om een ​​deel van de rijkdom van die ervaring te behouden, legt Fostick uit. “Het verdient de voorkeur om een ​​gesprek te voeren waarin video is opgenomen, omdat het zowel visuele kennis als auditieve input behoudt.”

In oktober kwam de Israëlische startup Sparko met een app, specifiek gericht op ouderen dat smartphones in tv afstandsbedieningen verandert, waardoor het makkelijkeris om te communiceren met de technologie.”Deze moeilijke tijd maakt het onze plicht om de mensen uit de ‘Gouden Eeuw’ van Israël verbonden te houden en mentaal actief en sterk”, zei Motti Bar, CEO van Sparko Israel, destijds.

Spreek zacht en langzaam

Vervolgens legde ze uit hoe het gemakkelijker en minder vermoeiend is om geluiden met een lagere en langere frequentie te absorberen, in plaats van sneller en luider. ‘Als geluiden lang en langzaam zijn,’ zei Fostick, ‘is het mogelijk om ze te horen, zelfs als ze heel zacht zijn.’

‘Als ze kort en snel zijn,’ voegde ze eraan toe, ‘is er meer kracht voor nodig om ze op te vangen. Spraak werkt op dezelfde manier.’

Daarom, als ouderen slecht kunnen horen, is de juiste reactie niet om harder te schreeuwen, maar om langzamer te spreken.

Hoe kunnen we langzamer praten?

“De spraak kan op twee manieren worden vertraagd: om de woorden langer te maken of om de stilte ertussen te vergroten”, legt Fostick uit. Studies tonen aan dat de ene methode niet per se de voorkeur verdient boven de andere, hoewel het voor de spreker gemakkelijker kan zijn om zijn woorden beter uit te spreiden en ze niet te vertragen, omdat het arbeidsintensief en onnatuurlijk kan aanvoelen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)