Onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) hebben middels een persbericht laten weten dat ze een machine learning-platform hebben ontwikkeld waarvan ze hopen dat het de efficiëntie en het succes van het ontwikkelen van medicijnen en medische apparaten zal vergroten.
De software is bedoeld om het proces van klinische onderzoeken te stroomlijnen en de kosten te verlagen. De machine learning-software kan het rekruteringsproces van de patiëntenpopulatie en het uitvalpercentage analyseren en kan biomarkers identificeren en prioriteren die moeten worden gemonitord. Biomarkers zijn biologische parameters die worden gemeten en geëvalueerd als indicatoren van normale biologische, pathogene of farmacologische reacties op therapieën.
In een verklaring zei BGN Technologies, het technologieoverdrachtbedrijf van BGU, dat de technologie aanbevelingen voor het proces, tussentijdse analyse tijdens het proces en inzichten na het proces kan bieden. Dit biedt een uitgebreid onderzoek naar het geheel van een proef, helpt onderzoekers bij de voorbereiding op de volgende proef en suggereert lessen die kunnen worden geleerd in geval van mislukking.
De software is al gebruikt in klinische studies van een aantal neurodegeneratieve ziekten waaronder voor amyotrofische laterale sclerose (ALS), de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. In deze studies was de technologie in staat patiënten in statistisch verschillende en homogene subgroepen te rangschikken; factoren en hun onderlinge relaties met de toestand van de ziekte te identificeren; en een voorspellende analyse van patroon en progressiesnelheid bieden, aldus de persverklaring.
De universiteit heeft het product voor verdere ontwikkeling en commercialisering in licentie gegeven aan Panacea, een nieuwe startup opgericht door BGN Technologies. Panacea is een portfoliobedrijf van de Oazis-accelerator, gevormd door het Yazamut360-ondernemerschapscentrum van BGU.
Klinische onderzoeken zijn de afgelopen twee decennia niet fundamenteel veranderd maar zijn wel “buitengewoon duur”, zei Boaz Lerner, de wetenschappelijke oprichter van Panacea en universitair hoofddocent bij de BGU-afdeling van industriële engineering en management, in de verklaring. De kans op succes voor nieuwe medicijnen is in het “enkele cijfer”, zei hij.
De technologie kan dus “zeer voordelig” zijn voor farmaceutische en biotechbedrijven, waardoor ze de efficiëntie en de kans op succes van hun proeven kunnen vergroten door het proces te stroomlijnen en de optimale deelnemers en markers te selecteren.
“Omgekeerd kunnen we ook helpen begrijpen wanneer een proef moet worden beëindigd en welke lessen kunnen worden getrokken uit een mislukte proef”, zei hij.
De CEO van BGN Technologies Josh Peleg, zei in de verklaring dat Panacea al interesse heeft gezien van “verschillende biofarmabedrijven” om samen te werken met de startup om hun klinische proefproces te verbeteren.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!