De staat Israël en de gezondheidsorganisatie Clalit moeten een gehandicapte 27-jarige man 9,2 miljoen shekel (2,3 miljoen euro) betalen in een rechtszaak wegens onrechtmatige geboorte, nadat een rechtbank oordeelde dat artsen nalatig waren tijdens de zwangerschap van zijn moeder, schrijft de Times of Israel.
De rechtszaak werd aangespannen door de broer en wettelijke voogd van de man, die aan hersenverlamming en ernstige verstandelijke beperkingen lijdt en negen jaar geleden, na het overlijden van zijn moeder in 2011, de diagnose schizofrenie kreeg.
Volgens de aanklacht hebben het door de staat gerunde Galilee Medical Center en de gezondheidsorganisatie Clalit de geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap van de moeder in 1993 niet via routinetests opgespoord.
Artsen hebben de moeder ook niet ingelicht over de mogelijkheid om de foetus te laten aborteren, ondanks het feit dat ze wisten van haar fragiele mentale toestand. Bovendien had de moeder, die aan schizofrenie leed, ook geprobeerd om de zwangerschap in de 29e week te beëindigen, maar kreeg drie dagen later te horen dat ze naar het ziekenhuis moest terugkeren. De volgende dag vond de bevalling plaats.
Volgens de gerechtelijke documenten was de vrouw 43 op het moment van de bevalling en was de zwangerschap niet gepland. Ze had eerder het leven geschonken aan vijf kinderen, van wie er twee stierven toen ze nog kind waren – een door verdrinking in een nationaal park in 1969 op de leeftijd van zes, en een door het Sudden Infant Death Syndrome in 1978. Haar man stierf in 2017.
In de rechtszaak werd Clalit ervan beschuldigd de foetus niet adequaat te hebben gevolgd en genetische tests te hebben uitgevoerd en de moeder niet op de hoogte te hebben gesteld van haar opties. Het ziekenhuis, zo betoogden de eisers, was nalatig in het naar huis sturen van de vrouw toen ze probeerde de zwangerschap te beëindigen, omdat ze bloedend in het ziekenhuis aankwam en andere symptomen had die erop duidden dat ze binnenkort voortijdig zou gaan bevallen.
De districtsrechtbank van Lod accepteerde de argumenten eerder deze maand en beval de staat en Glalit om de man te vergoeden en de juridische kosten te dekken, aldus Channel 12.
Het Israëlische Hooggerechtshof maakte in 2012 een onderscheid tussen rechtszaken wegens “onrechtmatige geboorte” wanneer ouders de autoriteiten aanklagen, en gevallen van “onrechtmatig leven”, wanneer kinderen of hun voogden een rechtszaak aanspannen, en diskwalificeerde laatstgenoemde rechtszaken als een reden voor actie. De zaak die deze maand in Lod werd behandeld, werd aanvaard als een claim wegens “onrechtmatige geboorte”, hoewel de ouders van de eiser niet meer in leven zijn.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!