Volgens een uitgebreid drie decennia durend Israëlisch onderzoek onder patiënten die een hartaanval hebben gehad, dragen het bedrijven van de liefde en een optimistische instelling bij aan het herstel van de gevolgen van een hartaanval.
Het in het European Journal of Preventive Cardiology gepubliceerde onderzoek, keek naar 495 seksueel actieve Israëliërs van 65 jaar en jonger die allemaal in 1992-93 een eerste hartaanval hadden.
Als onderdeel van de Israëlische Study of First Acute Myocardial Infarction, bezochten onderzoekers de patiënten in het ziekenhuis als gevolg van de onmiddellijke nasleep van hun eerste hartaanval om hen te vragen naar hun seksuele activiteit in de loop van het voorgaande jaar.
Volgens een samenvatting van de bevindingen van de European Society of Cardiology, die het tijdschrift publiceert, was de gemiddelde leeftijd van de patiënten 53 jaar en 90% van hen waren mannen.
Zo een drie tot zes maanden later werd de respondenten allemaal opnieuw gevraagd of hun activiteit was afgenomen, hervat en op hetzelfde niveau was of was toegenomen na de hartaanval.
De proefpersonen werden op basis van hun antwoorden in twee groepen verdeeld: de 47% die zei dat ze hun seksuele activiteit hadden teruggeschroefd, en de 53% die zei dat ze deze hadden gehandhaafd of verhoogd.
De verschillen in hun latere leven waren groot.
Meer dan twee decennia later, nadat 211 van de patiënten waren overleden (of 43% van de oorspronkelijke steekproef), ontdekten de onderzoekers dat degenen die snel weer seks hadden gehad een 35% lager risico op overlijden hadden.
Het lagere risico op overlijden was niet een eenvoudig of direct verband tussen seks en overlijden, stelde studieauteur prof. Yariv Gerber van de universiteit van Tel Aviv, maar eerder een complex samenspel van zelfperceptie, levensstijl en de sociale voordelen van sterke relaties met echtgenoten.
De meeste overlevingsvoordelen die samenhangen met een snelle terugkeer naar seksuele activiteit hadden niets met het hart te maken, zo bleek uit de studie. Andere medische problemen, waaronder kanker, kwamen minder vaak voor en waren dus minder waarschijnlijk dodelijk.
“Er zijn talrijke fysieke en psychosociale gezondheidsparameters nodig om regelmatige seksuele activiteit te behouden”, zegt Gerber, hoofd van de School of Public Health in Tel Aviv. Het kunnen die factoren zijn, en niet het geslacht zelf, die de verbeterde overlevingskansen drijven.
“Verbeterde fysieke fitheid, sterkere relaties tussen partners en een mentaal vermogen om binnen een paar maanden ‘terug te stuiteren’ van de eerste schok van de gebeurtenis zijn enkele van de mogelijke verklaringen voor het overlevingsvoordeel dat wordt waargenomen bij de aanhoudende / toegenomen groep,” stelde Gerber voor.
Optimisme kan ook een belangrijke factor zijn.
“Het hervatten van seksuele activiteit kort na een hartaanval kan een onderdeel zijn van iemands zelfperceptie als een gezond, functionerend, jong en energiek persoon. Dit kan in het algemeen leiden tot een gezondere levensstijl.”
Aan de andere kant van de vergelijking staan ”sommige patiënten (inclusief jongere) [die] aarzelen om na een hartaanval gedurende lange perioden seksuele activiteit te hervatten”, gedeeltelijk vanwege de angst dat zware inspanning nieuwe hartaandoeningen zou kunnen veroorzaken.
Maar degenen die “hun gezondheid als slecht beschouwen, zullen zich tijdens de follow-up wellicht ook minder houden aan kankerscreeningtests en andere preventiepraktijken. Dit zou de sterke omgekeerde associatie tussen hervatting van seksuele activiteit en kankersterfte kunnen verklaren die in onze studie werd gezien. “
Volgens Gerber zou zijn onderzoek op zijn minst de zorgen van patiënten moeten verminderen dat ze kort na een hartaanval terugkeren naar hun normale niveau van seksuele activiteit.
De belangrijkste uitkomst is een simpele erkenning dat seks goed voor je is.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!