Of het uit noodzaak is of uit politieke overwegingen, de beperkingen in Israël gaan langer duren en worden mogelijk nog strenger blijkt uit verklaringen in de Hebreeuwse media. Terwijl het aantal virus besmettingen vooral in de ultraorthodoxe sector blijft oplopen en laat premier Netanyahu weten dat yeshiva’s over drie weken weer open mogen, terwijl het seculaire schoolsysteem voorlopig gesloten blijft.
Woensdagavond bleek dat het aantal besmettingen was toegenomen met 7.040 was toegenomen en er 834 patiënten in kritieke toestand zijn waarvan 211 aan de beademing liggen.
Nog eens 256 patiënten hebben matige klachten terwijl de rest van de 69.418 mensen met het coronavirus milde klachten heeft en soms zelfs helemaal geen klachten.
Het dodental staat nu op 1.569 nadat woensdag opnieuw 22 mensen overlden aan het coronavirus.
Het ministerie van Volksgezondheid zei dat dinsdag 52.282 tests werden uitgevoerd, waarvan 13,5 procent positief terugkwam.
Echter onder de ultraorthodoxe inwoners van het land ligt dit percentage 28,6%, volgens een bericht van coronavirus tsaar, professor Gamzu.
Veel inwoners van de ultraorthodoxe wijken en steden storen zich niet aan de geldende restricties, dragen geen mondkapjes en houden zich niet aan de beperkingen om niet met vreemden bij elkaar te komen.
Niettegenstaande dit, liet premier Netanyahu woensdagavond, bij monde van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid weten dat de yeshiva’s, religieuze scholen, over drie weken weer open mogen, terwijl het regulaire schoolsysteem in Israël voorlopig gesloten zal blijven.
In verband met sukkoth is aangekondigd dat het verboden is een sukkah van iemand te bezoeken die niet tot hetzelfde huishouden behoort.
Ondanks dat deze nieuwe beperking nu geldt ijn er in de orthodoxe wijk Mea Sheariem vijf enorme sukkah’s gebouwd, ieder goed om enkele duizenden mensen te herbergen.
Tijdens een telefonische vergadering wilde het coronavirus kabinet dat mensen niet verder dan 100 – 200 meter van hun huis gaan, op dit moment mag je nog 1 km van huis.
Blauw en Wit minister van Defensie Benny Gantz reageerde daarop door te zeggen “we maken de mensen gel met iedere dag weer andere maatregelen.
Er wo5dt rekening meegehouden dat deze nog verder gaande beperking binnenkort toch zal worden ingevoerd.
Netanyahu beet hem toen toe “dat bepaal ik. “Jij vertelt me niet wat we wel of niet doen – dit is een vergadering en ik wil deze discussie”.
Netanyahu de ministers dat “hij ervan uitgaat dat er mogelijk 5.000 ernstig zieke coronavirus patiënten over een maand in Israël zullen zijn, en dat de lockdown maatregelen mogelijk pas over een jaar zullen worden afgebouwd.
Het hoge cijfer wat hij noemde is nergens op gebaseerd en wordt ook niet gesteund door de experts, waarnaar steeds minder wordt geluisterd.
Over experts gesproken, waar de meeste experts het eens zijn dat een totale afsluiting van het land niet nodig is en het volledig afsluiten van gebieden van gebieden met een hoge besmettingsgraad veel meer effect heeft, laat de regering zien zich daar niet aan te storen en haar eigen beslissing neemt, die vaak het tegenovergestelde zijn van de adviezen van experts.
Inmiddels is ook de wet van kracht geworden waardoor er niet meer mag worden gedemonstreerd, indien je met meer dan 20 mensen bent en verder dan een 1 km van de plek van demonstreren woont.
Deze wet is hoofdzakelijk bedoelt een einde te maken aan de wekelijkse demonstraties tegen Netanyahu.
Net voor het van kracht worden van deze wet, vonden er demonstraties in Tel Aviv, Jeruzalem en andere plaatsen in het land plaats.
Veel Israëlis zijn woedend dat een democratisch basisrecht hen is afgenomen, blijkt uit de reacties op social media.
In de afgelopen week zijn er ruim 130.000 mensen werkloos geworden waardoor het totaal aantal werklozen nu ruim boven de 900.000 uit is gekomen.
Een werkloosheidsuitkering is gemiddeld de helft van het salaris wat iemand verdient, voor velen veroorzaakt dit grote financiële problemen.
De sluiting van veel bedrijven zoals winkels, shoppingmalls, horeca, en andere bedrijven die publiek ontvangen, brengt een groot aantal faillissementen met zich mee.
Hoe lang de regering Netanyahu door kan gaan met het steedes verder limiteren van de rechten van de bevolking, onder het mom van het coronavirus, valt te bezien.
Het gevoel dat bij veel inwoners leeft is dat de ultraorthodoxe bevolking wordt ontzien en kan doen en laten wat het wil, uit angst voor een regeringscrisis indien te harde maatregelen de orthodoxe regeringspartijen zouden doen besluiten uit de regering te stappen.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!