Alcoholische dranken van fruit, na wijn de nieuwe rage in Israël

Sterke dranken van de Hollander-distilleerderij, die Europese schnaps en likeuren maakt van seizoensfruit. Foto Hollander Distillery

Israël werd eerst bekend om zijn meer dan uitstekende wijnen, daarna kwam het bier, en zelfs whisky, nu komen alcoholische dranken gemaakt van appels en ander fruit er aan.

Op korte rij afstand van elkaar in de heuvels van Judea bevinden zich twee bedrijven, Hollander Distillery en HaMatsesa , zo meldt de Times of Israël.

Seizoensfruit vormt de kern van Hollander’s handgemaakte schnaps, van de distilleerderij opgericht waar Roni Hollander, 32, de derde generatie is die aan het stuur staat.

Om bezoekers eraan te herinneren dat dit niet de super zoete schnaps zijn die de Amerikanen kennen, maar een veel verfijnder en krachtiger drankje gemaakt van de suiker van de fruit, zegt Hollander er met nadruk bij dat dirt schnaps met een hoofdletter ‘P’ zijn.

Zoals haar Tsjechische grootvader al deed, wiens familie een wijnmakerij en distilleerderij bezat in het vooroorlogse Tsjecho-Slowakije, en daarna haar vader, combineert Hollander mediterraan fruit in haar 40% alcohol bevattende schnaps en likeuren met een lichter percentage alcohol, allemaal gemaakt volgens een zeer Europese traditie.

Hollander studeerde in Duitsland en leerde daar hoe de beste schnaps te maken, alhoewel, met een alcoholpercentage van 40% zijn ze niet voor angsthazen, en daarom verzacht ze het lichtere likeuren met 17% of 18% alcohol die gemakkelijker te drinken zijn en helemaal wanneer het in cocktails wordt gemengd. (recepten vind je op de Hollander-website ).

“Giet gewoon de rode grapefruit en hop over ijs met een schijfje sinaasappel, het is net snoep. Of ik voeg muntblaadjes en extra munt toe aan de citroen en gember”, zegt Hollander. “Het is als een cocktail in een fles en we hebben de meest ongebruikelijke combinaties bedacht om mensen ervan te overtuigen dat dit niet jouw gewone likeur was’, voegt ze eraan.

Dit seizoen heeft de distilleerderij likeuren van kokos en pompoen, (geweldig voor een pina-colada), citroen en gember, rode grapefruit en hop en Pink Lady appel, passievrucht en rum. Dat is naast de dranken van vijgen-, appel-, druiven- of appel- en kaneelschnaps.

Na haar studie levensmiddelentechniek aan de Hebreeuwse Universiteit, werkte ze vier jaar als wijnmaker bij de Tishbi-wijnmakerij, terwijl ze ondertussen experimenteerde met sterke drank in haar eigen keuken, daarbij aangemoedigd door haar vader.

In 2018 richtte ze de distellerderijop, samen met haar oom, die haar partner en financier is, en met de hulp van haar vader en uitgebreide familie, die helpen bij het bottelen van de likeuren in het hoogseizoen of het geven van rondleidingen en proeverijen, r

Net op de kronkelende weg van Kibbutz Shoresh, en verscholen aan het einde van een weg, met uitzicht op de wijngaarden en dorpen in de heuvels van Judea, bevindt zich de distilleerderij.

Er zijn ook proeverijen aan de enorme houten tafel in de distilleerderij, of op de nieuw gebouwde veranda met uitzicht op de heuvels van Judea, waar de meeste vrijdag drankjes en snacks worden geserveerd. Bel voor reserveringen zodra u in de buurt bent.

Op slechts 20 minuten rijden ligt HaMatsesa, waar de sapmakerij, de appels en peren verzamelt die boeren niet aan supermarkten kunnen verkopen, en ze fermenteert tot alcoholische ciders, verse sappen en suikervrije jam. als appelciderazijn.

De alcoholische ciders, sappen, jam en azijn gemaakt in Hamatsesa, een sapmakerij die het afgedankte fruit van boeren gebruikt Foto Hamatsesa

“We zijn hier om de boeren te helpen, en het biedt hen wat winst die ze niet verwachten te hebben,” zegt Tomer Zur de oprichter.

“Hier wordt het Gerberized,” zegt Zur, wijzend op roestvrijstalen vaten waar het proces van het pureren, persen en fermenteren van de cider plaatsvindt. De ciders zitten ongeveer vier dagen in roestvrijstalen ketels voordat ze worden gepasteuriseerd tot 7% ​​alcoholische dranken, met een korter, fermentatievrij proces voor de sappen.

Zur, een kibboetsnik, die zijn groeiende ciderbedrijf nog steeds uitgebreid, door het fruit over te nemen wat boeren anders zouden weggooien en er zijn eigen versie van te maken, in “een denk globaal, handel lokaal” bedrijf.

Hij experimenteerde eerst met de ciders in de keuken van zijn appartement, voordat hij met succes het recept creëerde dat nu voor al hun producten wordt gebruikt.

Nu produceren ze de populaire appel- en perenciders, een halfzoete cider, sappen en appelciderazijn, evenals suikervrije jam, een nieuw product.

“Cider is er nu,” zei Zur, die alcoholische ciders graag omschrijft als een sprankelende appelwijn die aan champagne doet denken. “Mensen vinden het een goed idee, en ze drinken het in plaats van wijn of bier.”

Hamatsesa bezorgt hun ciders tegen betaling die online kunnen worden gekocht en ook kunnen worden gekocht bij een aantal slijterijen en delicatessenwinkels in heel Israël. Ze zijn blij met bezoekers, maar vragen u om eerst te bellen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)