De Knesset heeft woensdagochtend een wijziging van de coronaviruswet van de regering aangenomen, waardoor demonstranten niet meer dan een kilometer van hun huizen mogen reizen om een demonstratie bij te wonen.
Samen met de wet werd een “speciale noodtoestand” afgekondigd, die het kabinet drie keer per week moet bekrachtigen. De verklaring zal samen met het besluit om deze te verlengen aan de grondwetscommissie worden voorgelegd. De commissie kan de noodtoestand met terugwerkende kracht ongedaan maken.
Een speciale noodtoestand staat de regering niet toe om gebed, protesten of religieuze ceremonies volledig te verbieden, maar kan wel beperkingen stellen aan gerelateerde bijeenkomsten en het aantal deelnemers beperken. Bovendien zal het de regering toestaan demonstranten te beperken om buiten de aangegeven straal van hun huis te demonstreren, momenteel is dat één kilometer.
Door deze speciale wet zijn de wekelijkse grote demonstraties tegen het beleid van premier Netanyahu voorlopig verboden.
Tegenstanders van de wet wijzen erop dat Netanyahu manieren zocht om een einde aan de demonstraties te maken, en met deze wet zijn doel heeft bereikt.
Online gaan de demonstraties wel door, een online demonstratie afgelopen zaterdag trok 500.000 participanten.
Dinsdagavond besloot het Israëlische leger om geen soldaten meer bij politiecontroleposten in Jeruzalem te plaatsen om de lockdown te helpen handhaven.
Minister van Defensie Benny Gantz zei dat het plaatsen van soldaten bij politiecontroleposten in de buurt van demonstraties een “fout is die al is aangepakt en niet zal worden herhaald”.
Dit besluit kwam nadat eerder op dinsdag activisten die naar de Knesset reisden om te protesteren tegen een amendement dat demonstraties verder dan een kilometer van hun huis zou verbieden, verbale woordenwisselingen met soldaten documenteerden die in de buurt van het parlement waren gestationeerd, waardoor sommige demonstranten werden vertraagd en de demonstratie niet op tijd bereikten.
Gantz drong er bij het Israëlische leger en de politie op aan uit het politieke debat te stappen en veroordeelde heftig elke “poging om soldaten en officieren aan te vallen in de lijn van hun taak”.
“De regering bepaalt het beleid”, zei Gantz. De IDF woordvoerder gaf ook een verklaring af waarin stond dat soldaten “niet bevoegd zijn om enige vorm van handhaving op de burgerbevolking uit te voeren”.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!