Het in Israël gevestigde bedrijf GenCell Energy, een fabrikant van brandstofcel-gebaseerde elektriciteitsgeneratoren, heeft aangekondigd dat het een overeenkomst heeft afgesloten met TDK, de Japanse fabrikant van lithium-ionbatterijen, om tegen lage kosten een milieuvriendelijke “groene ammoniak” te ontwikkelen.
Ammoniak, een prikkelend gas dat tegenwoordig veel wordt gebruikt om landbouwmeststoffen te maken, daarnaast wordt het ook in de farmaceutische industrie gebruikt. Met behulp van het zogenaamde Haber-Bosch-proces, wordt het meestal gemaakt van methaan, water en lucht, zodat er een gas reactie wordt veroorzaakt tussen waterstof en stikstof bij matig verhoogde temperatuur en hoge druk. Dit proces is ook een bron van kooldioxide-emissies. De brandstofceltechnologie van GenCell gebruikt ook ammoniak om zijn schone elektriciteit te produceren, schrijft de Times of Israel.
Rami Reshef, CEO van GenCell, zei tegen de Times of Israel dat “bij GenCell elektriciteit wordt gemaakt die schoon is, zonder uitstoot, maar de ammoniak die we daarbij gebruiken geen schone brandstof is”.
“We willen ammoniak vervangen, we gaan werken aan de ontwikkeling van schone, groene ammoniak die geen CO₂-uitstoot heeft, en daarom zijn we de samenwerking met TDK aangegaan, zei hij.
Veel andere bedrijven werken aan het maken van groene ammoniak, zei hij, maar GenCell heeft al een patent aangevraagd voor wat volgens hem een ”unieke en baanbrekende” manier is om ammoniak te maken zonder uitstoot door gebruik te maken van overtollige zonne- en windenergie en een elektrochemisch proces.
“Het hele proces van de productie van de brandstof tot het verbruik zal zonder CO₂-uitstoot zijn”, zei hij. “We weten al hoe we dit moeten doen en we hebben de technologie gepatenteerd. Nu moeten we een product maken en dat gaan we samen met TDK doen.”
De groene ammoniak die door de samenwerking wordt geproduceerd, zal door GenCell voor de productie van zijn brandstofcellen, maar ook op een bredere markt voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waardoor de technologie van de startup nog groener wordt, zei Reshef.
TDK zal in eerste instantie $ 8,5 miljoen investeren om tot een proof of concept van de technologie te komen, zei Reshef. Het Japanse bedrijf krijgt ook als eerste recht op het ontwikkelde product, zei hij.
Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!