Het is weer donderdag en dus zoals u van ons gewend bent een nieuw koosjer recept. Deze week: Kefta.
Nu hoor ik u al denken, kefta? Daar heb ik nooit van gehoord!
Kefta, oftwel Marokkaanse gehaktballetjes, is een populair gerecht in Israël. Het gerecht is afkomstig uit de rijke keuken van Marokkaans-Joodse immigranten in Israel. Ruim 500.000 Israeli’s zijn ofwel zelf geboren in Marokko of hebben Marokkaanse ouders of (over)grootouders.
Het traditioneel gerecht is gemaakt uit fijngemalen rundvlees of lamsvlees, met heerlijke kruiden gekruid en verwerkt in de vorm van gehaktballen of pasteitjes om te grillen.
En ik kan u verzekeren: het is heerlijk. Vooral als je het combineert met echte humus en pita. Haal dat wel bij een goede winkel die echte producten uit het Midden-Oosten verkoopt, zoals bijvoorbeeld de Turkse supermarkt of de koosjere winkel in Amsterdam-Buitenveldert, tenminste als je zeker wilt zijn dat je de lekkerste humus koopt.
Ingrediënten
500 gram rundergehakt of lamsvlees
1/4 kopje verse peterselie, gehakt
1 eetlepel verse munt, fijngehakt
3 teentjes knoflook, geperst door knoflookpers
1 eetlepel shoarmakruiden
1/2 theelepel sumak (sumak is een pittig kruid met een zure smaak die doet denken aan citroensap
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel gerookte paprika
1/2 theelepel zout
versgemalen peper
Bereidingswijze
Combineer alle ingrediënten in een grote kom. Maar meng niet te veel.
Vorm kefta in de vorm (zie foto hierboven) en bak op middelhoog vuur iedere kant ongeveer vier tot vijf minuten.
Serveer met humus, tahini en za’atar, te koop bij de koosjere, Turkse of Marokkaanse supermarkt.
Beteavon, oftewel: eet smakelijk!