Zoals u van ons inmiddels gewend bent, plaatsen wij elke donderdag een nieuw koosjer recept. Deze week: Arayes met amba.
Arayes is populair in Israël. Oorspronkelijk is arayes afkomstig uit Libanon en Syrië. Het is net als falafel een veel gegeten streetfood in Israël.
Amba, een pittige mango-augurk saus, is oorspronkelijk afkomstig uit de Iraakse keuken. De saus is zeer populair in Israël en wordt daar tegenwoordig in veel gerechten gebruikt. Ambasaus is groot geworden in Israël dankzij de komst van circa 150.000 Iraaks-Joodse vluchtelingen, die in de jaren rondom de proclamatie van de staat Israël naar het land zijn gekomen.
Deze onweerstaanbare samenstelling van gekruid vlees en een knapperig pita broodje kunt u nu ook zelf thuis maken op de grill of barbecue – volgens dit recept van Jamie Geller.
Maar pas op, voordat je het weet ben je aan Arayes verslaafd.
Ingrediënten Arayes
- 3 of meer pita’s die je doormidden snijdt
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram gemalen lamsvlees
- ½ witte ui, in blokjes gesneden
- 1 kopje peterselie, fijngehakt
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- ½ theelepel zout
- 3 teentjes knoflook, geperst
Amba saus
- 1 grote mango, geschild en uit zaad gesneden
- 1 theelepel kerriepoeder
- ½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel zout
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel olijfolie
- ¾ kopje appelcider azijn
- ¾ kopje water
- 1 theelepel gemalen fenegriek
Bereidingswijze
Verwarm je grill of barbecue tot een middelmatige temperatuur van ongeveer 150 ℃.
Meng in een grote kom het rundvlees, lamsvlees, ui, peterselie, komijn, kaneel, zwarte peper, zout en knoflook.
Open elke helft van de gesneden pita en vul deze met de vleesvulling. Verspreid het vlees zoveel mogelijk naar de randen, zonder de pitabroodjes te scheuren, zodat de broodjes een gelijkmatige dikte hebben. Als het midden veel dikker is dan de randen, zal het moeilijker zijn om helemaal door te koken.
Bestrijk de pita’s aan beide kanten met olijfolie.
Grill de arayes aan alle kanten in totaal 8-10 minuten. Als de pita’s te snel beginnen te branden, zet dan het vuur lager of breng de arayes over naar een koeler gedeelte van de grill. Je kunt met een vleesthermometer altijd controleren of het vlees gaar is (rundvlees / lam moet 75 ℃ heet zijn). Het vlees in het centrum van de pita broodjes kan langer duren dan u verwacht voordat het gaar is. Als het erg zacht aanvoelt, is het niet klaar. Kook tot het vlees stevig aanvoelt wanneer u uw vinger tegen het vlees drukt.
Voor de zelfgemaakte ambasaus zet je een grote pan op het fornuis. Voeg de mango, curry poeder, kurkuma, zout, knoflook, olijfolie, appelazijn, water en gemalen fenegriek toe. Breng aan de kook en haal van het vuur. (zie video).
Meng het mengsel met een staafmixer tot een gladde consistentie. Het heeft nog steeds een stroperige consistentie, maar zo zou amba moeten zijn!
Beteavon, oftwel: eet smakelijk!