Professor Hadas Mamane van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) en haar team hebben de afgelopen vijf jaar gewerkt aan het recyclen van afval in alcohol. Nu hebben ze een “eenvoudige” en goedkope methode bedacht om afval om te zetten in ethanol voor gebruik als ontsmettingsmiddel in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.
In reactie op de wereldwijde vraag naar handdesinfectie middelen hebben ze zich nu gericht op de productie in Israël van ethanol zodat er geen alcohol geïmporteerd hoeft te worden.
‘We hebben hier papierresten van een fabriek, wat stro uit een dierentuin en gras verzameld uit de gemeente Tel Aviv’, zei Mamame in haar laboratorium. Ze stopte kleine hoeveelheden van elk in een reactor en voegde ozongas toe.
Ethanol wordt al geproduceerd uit plantaardige bronnen zoals suikerriet of maïs, maar in een complexe en kostbare procedure.
“Onze doorbraak in TAU is erin geslaagd om een lage dosis ozon te gebruiken om dit proces op een veel kleinere en goedkopere schaal te maken,” zei de professor. “Nu kunnen we ethanol maken op een manier die gemakkelijker, goedkoper, kleiner en goed voor het milieu is.”
Ze zei dat de methode die is bedacht in een gezamenlijke studie met professor Yoram Gerchman van de Universiteit van Haifa, kleine hoeveelheden ozon gebruikt op verschillende afvalproducten.
“We slaagden erin om te laten zien dat we op een eenvoudige en groene manier ethanol kunnen produceren, met respect voor het milieu zonder gifstoffen te genereren”, zegt Mamane.
Ze zei dat het vier of vijf dagen duurt om door middel van het proces van ozonisatie alcohol te produceren uit afval.
Volgens Mamane produceert Israël jaarlijks meer dan 620.000 ton plantaardig afval. Ze voorspelt een periode van twee jaar voor de commercialisering van de methode.