Onderzoekers van het Medical Cannabis Research and Innovation Center in Haifa leiden een toonaangevend onderzoek naar de behandeling van ernstig zieke COVID-19-patiënten met medicinale cannabis.
Dr. Igal Louria-Hayon, wetenschappelijk directeur van het Medical Cannabis Research and Innovation Center, leidt het onderzoek.
“We waren bezig met onderzoek naar beter inzicht naar hoe cannabinoïden deelnemen aan het communicatie-netwerk van cellen in het immuunsysteem. Terwijl we hier aan werkten, brak de coronavirus pandemie plotseling uit,” zegt Dr. Louria-Hayon. “We bevonden ons in een van de grootste ziekenhuizen in Israël en zo werd ons team onderdeel van de wereldwijde inspanningen om de pandemie te bestrijden.”
Uit huidig onderzoek blijkt dat wanneer het immuunsysteem van het lichaam een nieuwe en bedreigende indringer herkent, een groot aantal witte bloedcellen wordt geactiveerd en inflammatoire ‘communicatiemoleculen’ genaamd cytokines worden afgeven. De cytokines activeren nog meer witte bloedcellen en reguleren het ontstekingsproces.
De storm van cytokines kan een oncontroleerbare ontstekingsreactie als gevolg hebben waardoor de ziekte verergert en tot de dood kan leiden.
Volgens Dr. Louria-Hayon wordt op basis van experimentele gegevens verondersteld dat cannabis de door COVID-19 opgewekte cytokinestorm kan beïnvloeden.
“Niet elke cannabissoort die ontstekingsremmende eigenschappen vertoont, kan COVID-19 behandelen. Onze uitdaging is om de specifieke stam of cannabinoïden combinatie te vinden, die het specifieke COVID-19-gerelateerde ontstekingspatroon kan behandelen. ”, zei hij.
Een biobankdatabase van COVID-19-patiënten zal helpen bij het onderzoek naar de mogelijke therapeutische effecten van cannabis voor het bestrijden van enkele symptomen van het dodelijke virus.
Onderzoekers van het cannabisonderzoekscentrum onderzochten meerdere cannabissoorten en konden het veld verkleinen tot ongeveer 15 soorten die de intense ontstekingsreactie van sommige COVID-19-patiënten lijken te voorkomen. “We ontdekten tekenen dat cannabinoïden bijdragen aan het geavanceerde weefselnetwerk van intercellulaire communicatie”, legt Dr. Louria-Hayon uit.
“Intercellulaire communicatie op basis van cannabisachtige stoffen bestaat ook in het immuunsysteem. Als we begrijpen hoe cannabinoïde componenten worden gebruikt in intercellulaire communicatie, kunnen we deze communicatie helpen beïnvloeden. In het geval van een ziekte kunnen we deze verstoren of de communicatie mogelijk maken om de gewenste boodschappen over te brengen. ”
Elke wietsoort heeft honderden actieve stoffen. De onderzoekers willen de receptoren onderzoeken waaraan deze stoffen binden, de cellulaire berichten die worden gecommuniceerd en de mate waarin cannabinoïden de ontstekingsreactie verminderen.