Door de coronavirus-pandemie werden universiteiten over de hele wereld gedwongen over te stappen op leren op afstand, wat voor veel problemen heeft gezorgd, vooral voor laboratoria en praktijkcursussen. Echter, medische studenten die trainen met het platform dat is gecreëerd door het in Haifa gevestigde bedrijf Virtual Patient, zijn doorgegaan met het trainen en onderzoeken van door de computer gegenereerde patiënten, zoals de algemeen directeur van het bedrijf, Adam Baruch, aan de The Jerusalem Post vertelde.
“Onze software is gebaseerd op internet en is daarom overal toegankelijk”, legt hij uit. “Het platform simuleert patiënten, biedt de studenten een basisbeschrijving van de symptomen en vereist dat ze omgaan met de verschillende stadia van diagnose en behandeling.”
Het bedrijf werd 10 jaar geleden opgericht door Baruch, een IT-expert, en Arie Oliven, professor aan de Ruth en Bruce Rappaport Faculteit Geneeskunde aan de Technion in Haifa.
Het systeem is al jaren volledig in gebruik bij het Technion en wordt ook op andere scholen in Israël gebruikt. Het bedrijf is ook in gesprek met verschillende medische faculteiten over de hele wereld, waaronder in de VS, Canada en Polen.
Het platform kan worden gebruikt voor training, waardoor studenten kunnen terugkijken op hun fouten en opnieuw kunnen proberen een specifieke patiënt aan te spreken, maar ook voor onderzoeken. Een ander voordeel is dat de resultaten van de onderzoeken door de machine worden beoordeeld, dus op een volledig objectieve manier worden aangeleverd en direct beschikbaar zijn.
Baruch benadrukte dat het platform afhankelijk is van een geavanceerd niveau van kunstmatige intelligentie, zodat de situatie zo dicht mogelijk bij een interactie tussen een arts en een echte persoon ligt. Studenten krijgen bijvoorbeeld niet meerdere keuzes om meer te begrijpen over de symptomen van een patiënt, maar moeten in plaats daarvan echte vragen stellen.
“We zijn vele jaren geleden begonnen met leren op afstand en we zijn er trots op dat dit een goede keuze is gebleken”, aldus de CEO. “Terwijl voor veel studenten het huidige semester verloren is gegaan, konden onze studenten blijven leren zoals voorheen.”
Dit omvatte ook het leren omgaan met mogelijke coronavirus patiënten, voegde Baruch toe, omdat de technologie allerlei medische gevallen kan simuleren.
“Ik denk dat we in de nabije toekomst steeds meer COVID-19-gevallen op ons platform zullen zien”, concludeerde hij.