Pathologie lijkt niet langer sexy te zijn. Het aantal medische studenten dat het veld betreedt, dat van cruciaal belang is voor het diagnosticeren van ziekten uit weefselbiopten, neemt gestaag af. Maar tegelijkertijd stijgt het aantal biopten dat geanalyseerd moet worden door een getrainde patholoog. Dit heeft geleid tot langere wachttijden en in sommige gevallen tot onnauwkeurige of zelfs gemiste diagnoses.
De Israëlische startup Ibex Medical Analytics wil de balans herstellen door kunstmatige intelligentie aan de mix toe te voegen, waardoor het tijdintensieve proces voor menselijke pathologen wordt versneld.
Ibex’s “Second Read” voor borstkanker gebruikt software-algoritmen om gevallen parallel met een patholoog te analyseren. Second Read vergelijkt vervolgens de diagnose van de patholoog en de bevindingen van het algoritme. Als er een discrepantie is, ontvangt de patholoog onmiddellijk een waarschuwing.
Second Read voor borstkanker wordt al gebruikt bij de Israëlische Maccabi Healthcare Service, die de technologie in 2019 begon te implementeren bij het HMO’s Pathology Institute, het grootste laboratorium in Israël.
In februari 2020 ontving Ibex de CE-IVD-certificering (voor ‘in-vitrodiagnostiek’) voor zijn tweede hulpmiddel voor AI-voor-pathologen, dit voor prostaatkanker. Het bedrijf zegt dat het prostaatkanker kan diagnosticeren vanuit een kernnaaldbiopsie met 98,6% gevoeligheid en 95,6% specificiteit.
Dat bracht Dr. Delphine Raoux, hoofd van innovatietechnologieën bij Medipath – het grootste netwerk van particuliere pathologielaboratoria in Frankrijk – ertoe te schrijven dat ze “onder de indruk was van de resultaten [die] in bijna perfecte overeenstemming zijn met de consensusdiagnose tussen meerdere pathologen. “
Maccabi in Israël heeft het prostaatproduct van Ibex getest en het University of Pittsburgh Medical Center heeft een validatiestudie uitgevoerd naar het algoritme van de Ibex.
AI gebruiken om kanker en andere ziekten op te sporen is niet nieuw, ISRAEL21c heeft in het verleden geschreven over verschillende Israëlische bedrijven, waaronder Zebra Medical, Aidoc en Viz.ai, die kunstmatige intelligentie gebruiken om te zoeken naar afwijkingen in radiologische scans die worden gegenereerd door CT- en MRI-machines.
Ibex is echter de eerste Israëlische startup die de techniek toepast op weefselbiopten.
Het tekort aan pathologen is alarmerend, vertelt de CEO en medeoprichter van Ibex, Joseph Mossel, aan ISRAEL21c.
“In het VK meldt 97 procent van de laboratoria dat ze al onderbemand zijn. Tegen 2030 zullen de VS 40% minder pathologen hebben dan nu. ‘
Bovendien is de gemiddelde leeftijd van pathologen in de Verenigde Staten 55 jaar, voegt Mossell toe, wat erop wijst dat opkomende artsen verschillende specialisatiegebieden kiezen.
De resultaten van fouten in de pathologie kunnen een kwestie van leven of dood zijn.
“We hebben studies gedaan bij verschillende instituten in Israël en in het buitenland, en we zien foutenpercentages tot 12%”, zegt Mossel. “Met andere woorden, 12% kwam terug als kanker” bij een tweede analyse door de software van Ibex.
Wat veroorzaakt de fouten? ‘Het feit dat pathologen mensen zijn’, zegt Mossel.
Soms is het probleem dat een kankergezwel klein en moeilijk te zien is. Andere keren is het vermoeidheid of ‘de kloof tussen het vermogen en het vermogen om met de belasting om te gaan’.
Hoewel een “second reading” van cruciaal belang is, kan het volgende product van Ibex – dat later dit jaar uitkomt – een echte game-wisselaar zijn: een vooraf door AI aangedreven “eerste lezing” waarbij “de patholoog de zaak bijna voorgekookt krijgt, waardoor ze sneller kunnen werken ‘en niet hoeven te wachten op een melding om aan te geven of er iets is gemist, legt Mossel uit.
Zowel borst- als prostaatkankerscans zullen in eerste instantie worden behandeld.
Ibex trainde zijn AI-algoritme op 60.000 prostaatbiopsie dia’s en een vergelijkbaar aantal voor zijn borstkankerproduct. De dia’s kwamen voornamelijk van Maccabi in Israël “maar ook uit de VS en Europa, om de dataset te verrijken”, zegt Mossel.
Ibex gelanceerd in 2017. Het heeft tot nu toe bijna $ 14 miljoen opgehaald en heeft 25 medewerkers in zijn kantoren in Tel Aviv.
De achtergrond van Mossel ligt in computersoftware en niet in pathologie. Dus hoe wist hij dat de technologie voor het toepassen van AI op pathologie zelfs mogelijk was?
‘Dat hebben we niet gedaan’, zegt hij tegen ISRAEL21c. ‘Een paar jaar geleden zou dit als sciencefiction zijn beschouwd.’
Inderdaad, Mossel herinnert zich dat hij, toen hij voor het eerst de vrouw benaderde die de hoofdarts van het bedrijf zou worden, ‘haar de kamer uit gooide’.
Gelukkig voor alle betrokkenen gaf Mossel niet op. “Wetende wat we wisten over data science, machine learning en computervisie, kwamen we tot de conclusie dat hier een mogelijkheid was.”
Mossel zegt dat werken bij een bedrijf als steenbok bij uitstek bevredigend is.
“Misschien krijgen mensen niet het beste nieuws [met een diagnose van kanker], maar nu hebben ze in ieder geval een betere kans om de ziekte te overleven.”
Ibex geeft een licentie voor zijn software onder het merk “Galen”, genoemd naar Claudius Galenus, de Romeinse arts die wordt beschouwd als de voorvader van pathologie. Terwijl het oorspronkelijke begrip van de anatomie van Galen 2000 jaar geleden gebaseerd was op de ‘vier humoren’, is Galen’s AI-tegenhanger 100% state-of-the-art.
Dat is misschien wel het beste nieuws voor zowel patiënten met kanker als pathologen die worstelen met stress en overwerk.