Nieuw koosjer recept: Coq au vin (kip met wijn)

Coq au Vin. Foto Kosher.com

Het is donderdag en zoals u bent gewend van ons weer een nieuw koosjer recept. Deze week: Coq au vin, Frans voor kip met wijn.

Toevallig maak ik dit zelf ook regelmatig en ik kan u verzekeren ‘je likt je vingers erbij af’. Ik vond dit recept op kosher.com.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plus 2 theelepels extra virgin olijfolie
  • 1 kip, in 8 stukken gesneden
  • 3 grote sjalotten, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
  • 2 prei, alleen witte en lichtgroene delen, in plakjes van 6 millimeter gesneden
  • 1 ui, in plakjes van 6 millimeter gesneden
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1 kop knoflook, kruidnagel gescheiden maar ongeschild
  • 1 fles (750 milliliter) Baron Herzog Chenin Blanc maar iedere andere witte wijn is goed
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 6 takjes verse tijm
  • 1 eetlepel gehakte verse dragon
  • 10 kumquats, elk in 4 stukken gesneden, of 3 en 1/3-inch (8 millimeter) stukjes sinaasappel, intact geschild, in 8 driehoeken gesneden
  • 225 tot 280 gram pareluien

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C

Verwarm in een grote koekenpan twee theelepels olijfolie op middelhoog vuur. Voeg met behulp van een tang of vork de kip in porties toe en bak het aan beide kanten goed bruin, ongeveer vier minuten per kant. Plaats de gebruinde kip in een braadpan van bijvoorkeur 23 x 33 centimeter.

Zet het vuur laag tot medium stand en voeg de resterende eetlepel olie toe aan de koekenpan. Leg de sjalotten, prei en uien in de pan en kook ze, terwijl je de gebruinde stukjes van de kip ongeveer zes tot acht minuten in de braadpan laat tot ze bruin beginnen te worden. Voeg zout en peper toe en roer.

Schep het sjalot-, prei- en uienmengsel uit de koekenpan en leg het onder de stukjes kip in de braadpan. Was de koekenpan niet. Verdeel de teentjes knoflook over de kip. Giet de wijn er bovenop. Voeg de takjes rozemarijn en tijm toe en strooi de dragon over de stukjes kip. Leg de kumquats of stukjes sinaasappel bovenop de kip.

Dek de braadpan stevig af met aluminiumfolie en bak een uur.

Breng ondertussen een steelpannetje water aan de kook, voeg de zilveruitjes toe, laat ze twee minuten koken en laat het water uitlekken. Als de uien koel genoeg zijn om te hanteren, snijdt u de uiteinden af ​​en knijpt u ze uit de schil. Verwarm de ongewassen koekenpan op middelhoog vuur en voeg de zilveruitjes toe. Kook ze ongeveer vijf minuten, schud de pan vaak, zodat de uien aan alle kanten bruin worden. Zet de pan opzij.

Nadat de kip een uur heeft gekookt, de folie verwijderen, de zilveruitjes toevoegen en nog 30 minuten koken, onbedekt en serveren.

Beteavon!

Advertentie (4)