Net zoals in veel andere landen is er ook in Israël sprake van een lockdown, waarbij scholen en de meeste bedrijven zijn gesloten en het normale leven tot een full stop is gekomen. Maar hoe moeten landen hier uit komen en proberen de draad weer op te pakken?
Onderzoekers van Bar-Ilan University, onder leiding van natuurkundige en toegepaste wiskundige Baruch Barzel, stellen een strategie voor die gebaseerd is op afwisselende lockdowns. De algemene bevolking zou worden opgesplitst in twee groepen, waarbij elke groep wekelijks achtereenvolgens tussen lockdown en routinematige activiteit zou afwisselen.
De combinatie van het isoleren van verspreiders en het handhaven van beschermend gedrag kan helpen het virus te verslaan en tegelijkertijd de sociaal-economische activiteit op een niveau van 50 procent te houden, stelt de groep van Barzel.
Het belangrijkste voordeel van deze strategie is dat het niet alleen de zieken isoleert, maar ook de meerderheid van de “onzichtbare verspreiders” die presymptomatisch of asymptomatisch zijn.
‘Overweeg een persoon die tijdens hun actieve week besmet is geraakt. Ze bevinden zich nu in hun pre-symptomatische periode – de gevaarlijkste fase, waarin ze onzichtbare verspreiders zijn. Volgens de afwisselende vergrendelingsroutine zijn ze nu gepland om hun vergrendelingsfase in te gaan, ”legt Barzel uit.
‘Als ze nog een week thuis blijven, zullen ze hoogstwaarschijnlijk symptomen gaan vertonen en blijven daarom geïsoleerd tot volledig herstel. Als ze na een week van vergrendeling geen symptomen vertonen, zijn ze hoogstwaarschijnlijk niet besmet en kunnen ze tijdens hun actieve week deelnemen aan sociale en professionele activiteiten. Daarom zorgt het afwisselen van lockdown met volledige isolatie van symptomatische spreaders ervoor dat de meeste onzichtbare spreaders te allen tijde inactief zijn, aangezien hun incubatietijd van nature gericht is op hun lockdown-fase.”
Barzel en team simuleerden de verspreiding van het COVID-19 virus met behulp van een wiskundig model om individuen te volgen tijdens hun overgang tussen stadia van de ziekte: vatbaar (die beschikbaar zijn om de ziekte op te lopen), blootgesteld (die in hun pre-symptomatische stadium zijn), geïnfecteerd (die symptomen van het virus ontwikkelen) en herstelden (degenen die al immuun zijn).
Ze ontdekten dat het toepassen van hun strategie – samen met de juiste afstand houden en hygiëne – de spreiding aanzienlijk vermindert en helpt de curve af te vlakken.
In hun simulatie ontdekten de onderzoekers dat als het percentage ‘overlopers’ – mensen die actief blijven tijdens hun lockdown-fase of die essentiële posities bekleden en niet onder lockdown kunnen worden gehouden – onder 30% wordt gehouden, de virale verspreiding nog steeds kan worden overwonnen .
Sinds de resultaten van de studie in Arxive , onderdeel van de Cornell Universiteit, werden gepubliceerd, zijn Barzel en zijn team benaderd door de Israel National Security Council en internationale groepen die 17 verschillende regeringen adviseerden.