De onbetwiste helden van de pandemie van het coronavirus zijn de mannen en vrouwen die lange diensten in al onze ziekenhuizen werken. Maar velen van hen konden niet aan de slag zonder een corona-compatibel alternatief voor kinderopvang. Dit wordt verstrekt in 16 Israëlische medische centra door een buitengewone vrijwilligersorganisatie genaamd Lev Echad (One Heart) Community Crisis Aid.
Opgericht in 2005, is Lev Echad als een feniks: het gaat sluimeren tussen rampen en wordt snel wakker wanneer de volgende noodsituatie zich aandient.
De vrijwilligersleiders van Lev Echad, allemaal begin twintig, gebruiken persoonlijke connecties en sociale media om snel duizenden jonge burgers te rekruteren, en om ze in overleg met lokale autoriteiten, te plaatsen waar ze het hardst nodig zijn.
In de huidige situatie heeft Lev Echad ongeveer 12.422 actieve vrijwilligers en heeft nog eens 13.000 in reserve. De meeste vrijwilligers zijn tussen de 18 en 25 jaar oud. Op een willekeurige dag gaan honderden van hen op pad om een scala aan benodigde activiteiten uit te voeren.
“We hebben in het hele land vijf operatiecentra waar mensen kunnen bellen en ons kunnen vertellen wat ze nodig hebben”, zegt coördinator Idan Dardik, 23. Op 12 april bedroeg het totaal aantal inkomende oproepen bijna 8000.
“Elke dag worden honderden telefoontjes ontvangen: mensen in quarantaine die hulp nodig hebben bij het boodschappen doen; ouderen die hulp zoeken bij het kopen van medicijnen; een alleenstaande moeder die haar kind medisch moet laten behandelen; mensen in nood die meestal worden geholpen door een liefdadigheidsinstelling die nu is opgeschort; en nog veel meer ‘, zegt hij tegen ISRAEL21C.
Indien relevant wordt er doorverwezen naar de juiste organisaties. “We proberen te begrijpen wat er al wordt gedaan door andere organisaties en proberen mee te dekken wat niet wordt gedekt”, zegt Dardik.
Dagopvang voor de kinderen van medisch personeel was een van die onvervulde behoeften. Lev Echad werkte met elk ziekenhuis om ruimtes in de buurt te vinden waar ongeveer 80 vrijwilligers voor ongeveer 500 kinderen zorgen in kleine vaste groepen volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid.
Daarnaast delen bijna 300 Lev Echad-vrijwilligers maaltijden uit en brengen dat dagelijks naar de deuren van duizenden inwoners in 15 steden in Israël. Nog eens 166 vrijwilligers dienen als “big brother” en ongeveer 85 vrijwilligers staan boeren bij.
Vijfenveertig vrijwillige stadscoördinatoren bepalen samen met lokale functionarissen waar ze hulp kunnen verlenen.
“In kleine steden begrijpt iedereen wie hulp nodig heeft en hoe ze die kunnen geven, maar in steden proberen we op buurtniveau te werken om dezelfde soort hulp te organiseren”, vertelt Dardik aan ISRAEL21c.
‘Op deze manier willen we een nieuw Israël bouwen.’
Van oorlogen tot sneeuwstormen
Lev Echad begon met studenten van de Ein Prat Academy for Leadership , een op waarden gebaseerd programma voor seculiere en religieuze mannen en vrouwen in het jaar tussen middelbare school en verplichte militaire dienst.
In de zomer van 2005 haastten verschillende Ein Prat-deelnemers zich om duizenden Israëli’s te helpen die de regering met geweld uit de Gazastrook had geëvacueerd zonder te zorgen voor voldoende werkgelegenheid en huisvestingsalternatieven.
“Een jaar later, tijdens de oorlog in Libanon, mobiliseerde de groep opnieuw en besloot ze daarna zich telkens te activeren als er een crisis in Israël is – van oorlog tot sneeuwstorm in Jeruzalem”, zegt Dardik. ‘We hebben besloten het opnieuw te openen voor de coronaviruscrisis.’
Ein Prat aluin Asher Katz, 23, voegde zich twee jaar geleden samen met een aantal legervrienden bij Lev Echad om te helpen bij het bouwen van gemeenschappen langs de grens met Gaza. Het doel van hun organisatie, Garin Hachayalim, is om mensen in steden als Sderot te helpen wanneer raketaanvallen vanuit Gaza worden gelanceerd. . Er zijn ook extra gemeenschappen opgericht in andere grensgebieden van Israël.
Katz nam rond dezelfde tijd de teugels van Lev Echad over en rekruteerde veel Garin Hachayalim-leden als vrijwilligers – waaronder Dardik – om de “feniks” in staat te stellen snel op te staan in tijden van nood.