De Europese Unie heeft bij monde van haar vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Israël gewaarschuwd tegen het voornemen om de Jordaan Vallei te gaan annexeren, zoals in het nieuwe regeerakkoord is vastgelegd. In een verklaring veroordeelt het Israëlische ministerie van Buitenlandse zaken de uitspraken van (ene) Josep Borrell.
In een verklaring die donderdagmiddag is vrijgegeven, nam EU-chef voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell nota van de deal tussen premier Benjamin Netanyahu en Blauw/Wit-leider Benny Gantz voor de vorming van een eenheidsregering, waarin hij zijn bereidheid tot samenwerking met de nieuwe Israëlische regering in de strijd tegen de coronavirus pandemie uitsprak. Hij maakte van de gelegenheid gebruik de Joodse staat te waarschuwen om de status quo in Judea en Samaria niet te wijzigen.
“De Europese Unie neemt nota van het politieke akkoord waardoor er een nieuwe regering in Israël zal worden samengesteld. De Europese Unie is bereid nauw met de nieuwe regering samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus.”
Tja, je zou maar een Israëlische vaccin tegen het virus nodig hebben.
“De technische samenwerking is aan de gang en zal worden versterkt op alle aspecten van de pandemie. De gezondheid van onze burgers en het aanpakken van de economische gevolgen van het coronavirus zijn onze gedeelde hoogste prioriteit.”
Maar toen kwam de aap uit de mouw. Borrell waarschuwde Israël dat de EU zich sterk zal verzetten tegen de Israëlische toepassing van soevereiniteit in delen van Judea en Samaria (Jordaan Vallei), wat door de Amerikaanse regering wordt gesteund als onderdeel van het vredesplan van de Trump-regering, en waarschuwde dat een dergelijke stap “een grote schending” van het internationaal recht zou zijn.
“Het standpunt van de Europese Unie over de status van de door Israël bezette gebieden in 1967 blijft ongewijzigd. In overeenstemming met het internationaal recht en relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, waaronder resoluties 242 (1967) en 338 (1973), erkent de Europese Unie de Israëlische soevereiniteit over de bezette Westelijke Jordaanoever niet.”
“De Europese Unie onderstreept dat elke annexatie een ernstige schending van het internationaal recht zou vormen. De Europese Unie zal de situatie en de bredere gevolgen ervan nauwlettend blijven volgen en zal dienovereenkomstig handelen.”
Volgens de overeenkomst tussen Netanyahu en Gantz zal de nieuwe Israëlische regering na 1 juli soevereiniteit gaan toepassen in delen van Judea en Samaria die haar zijn toegewezen in het kader van het vredesplan voor het Midden-Oosten van de Trump-regering.
De obsessie van de EU-bazen met Israël lijkt ook met de nieuwe vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken niet verdwenen te zijn, maar in dezelfde vorm door te gaan.
Inmiddels heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie laten weten de uitspraken van de EU buitenland-chef te veroordelen.
“Het is jammer dat Josep Borrell, die doet alsof hij verantwoordelijk is voor de buitenlandse betrekkingen van de Europese Unie, op deze manier ervoor kiest om een nieuwe regering te verwelkomen boven een centrale partner van de EU en de betrekkingen tussen Israël en de EU het liefst ziet via het prisma van de pandemie en de “status van de gebieden”, aldus het ministerie in eenn verklaring.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scheurt EU-chef Buitenlands Beleid: Wie vertegenwoordigt de ‘eervolle heer’?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over zijn verklaring over de overeenkomst tussen Likud en Blauw-Wit om een regering te vormen waarin hij het verzet van de EU tegen de Israëlische annexatie van gebieden op de Westelijke Jordaanoever herhaalde. Hij zei ook dat het blok open stond voor nauwe samenwerking met Israël om het coronavirus te bestrijden.
“Het is jammer dat Josep Borrell, die doet alsof hij verantwoordelijk is voor de buitenlandse betrekkingen van de Europese Unie, op deze manier ervoor kiest om een nieuwe regering te verwelkomen boven een centrale partner van de EU en de betrekkingen tussen Israël en de EU het liefst ziet via het prisma van de pandemie en de “status van de gebieden”, zegt het ministerie in een verklaring.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zet ook vraagtekens bij het besluit van Borrell om deze verklaring af te geven, en zegt dat hij deze verklaring op eigen houtje heeft gedaan, nadat hij niet de steun van alle EU-lidstaten hiervoor heeft gekregen.
“We vragen ons af welke lidstaten de geachte heer verkiest te vertegenwoordigen”, zegt het ministerie.
Een diplomatieke bron zegt dat de EU niet heeft gestemd over de goedkeuring van de tekst en dat de bijeenkomst meer over timing dan over inhoud ging.
Minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz bedankte de EU-lidstaten die weigeren de verklaring van Borrell te steunen, maar noemt ze niet bij naam.
“Ik bedank onze vrienden in Europa die tegen deze verklaring van Borrell zijn en de aanneming van de tekst in naam van de EU hebben voorkomen. Deze lidstaten erkennen de waarde van de betrekkingen met Israël en we zullen samen met hen de betrekkingen tussen Israël en Europa blijven bevorderen”, aldus de minister.