In deze tijd waarin de meesten van ons min of meer gedwongen in huis zitten, hebben we voor deze week een simpel, maar o zo lekker koosjer recept uitgekozen waar je met het hele gezin van kunt genieten. Kip met geroosterd vlees, een recept wat we vonden op Kosher.com.
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 1 theelepel (koosjer) zout, verdeeld
- 1/4 theelepel gemalen peper
- 1/2 kopje wortelen, grof gehakt
- 1 kleine ui, in vieren gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst of 1 blokje bevroren knoflook
- 1 sinaasappel, doormidden gesneden
- 2/3 kopje (koosjere) Cabernet Sauvignon of andere droge rode wijn
Geroosterd fruit
- 1 paarse pruim, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 1 perzik, geschild en in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 2 (Bartlett- of Anjou) peren, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 2 Golden Delicious appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
- Stuk gember van 7,5 cm
- 2 eetlepels (koosjere) droge witte wijn
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190* Celsius.
Spoel de kip onder koud water; dan droog deppen. Strooi 1/2 theelepel zout en 1/8 theelepel peper in de lichaamsholte. Leg wortel, ui en knoflook in de holte.
Bind de uiteinden van de poten aan elkaar met een touwtje en plooi eronder. Leg de kip op een rooster in een braadpan. Wrijf de gesneden sinaasappel helften over de kip.
Bak een uur en 15 minuten en druppel af en toe rode wijn erover.
Haal het uit de oven en breng de kip op smaak met het resterende 1/4 theelepel zout en 1/8 theelepel peper. Giet alle druppels van de pan af. Dek af en houd warm.
Verhoog de oventemperatuur tot 250* Celsius.
Verdeel pruimen, perziken, peren en appels rond de kip in de pan.
Bak 30 minuten op 250* Celsius of tot het zacht is, af en toe roerend.
Bestrijk met rode wijn en bak nog eens vijf minuten. Serveer fruit bij de kip.
Notitie: U kunt dit gerecht een tot twee dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren, waarbij u fruit in een aparte bak bewaart.