Het in regeneratieve geneeskunde gespecialiseerde Israëlische bedrijf Pluristem, zegt dat hun celtherapie kan worden toegepast voor de behandeling van coronavirus patiënten waar complicaties met de ademhaling optreden.
Besmetting met het coronavirus leidt tot een ziekte die COVID-19 genoemd wordt. Hierbij kan bij ouderen en mensen met verminderde weerstand levensbedreigend longfalen optreden. Yaky Yanay, CEO van Pluistem hoopt dat zijn bedrijf deze mensen kan helpen. “We willen COVID-19-patiënten benaderen om ze behandelen. We kunnen de gezondheidszorg bijstaan om deze ziekte in bedwang te houden.”
Pluristem heeft een samenwerkingsovereenkomst met het BIH Center for Regenerative Therapy (BCRT) en het Berlin Center for Advanced Therapies (BeCAT) aan de Charité University of Medicine Berlin. Samen voeren ze een gezamenlijk project uit om de werking van het door Pluristem’s gepatenteerde PLX-celproduct te testen op patiënten met ernstige ademhalingsstoornissen.
Patiënten die de voorkeur hebben zijn de ouderen en mensen met reeds bestaande ademhalingsstoornissen.
In een persverklaring legde Pluristem uit dat hun PLX-cellen kunnen voorkomen dat het immuunsysteem op hol slaat. Het is mogelijk dat hiermee de dodelijke symptomen van longontsteking verminderd kunnen worden.
Eerdere preklinische testen met PLX-cellen in dierstudies lieten aanzienlijke genezende effecten zien op pulmonale hypertensie, longfibrose, acuut nierletsel en gastro-intestinaal letsel.
Yanay vertelde The Jerusalem Post dat de Amerikaanse Food and Drug Administration en dat Pluristem nu preklinische onderzoeken aan het afronden zijn. De firma heeft robuuste klinische onderzoeksgegevens gerapporteerd en voert momenteel klinische studies in een laat stadium uit.
“Het feit dat PLX kant-en-klaar verkrijgbaar is en dat we over het vermogen beschikken grote hoeveelheden te produceren is een belangrijk voordeel, als veel patiënten ondersteuning met de ademhaling nodig hebben. Het hoofddoel is om te voorkomen dat patiënten Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) en sepsis ontwikkelen. “We zijn van plan onmiddellijk de broodnodige behandeling beschikbaar te maken tegen deze snel groeiende wereldwijde bedreiging voor de gezondheid.”
In landen als Italië en Spanje hebben veel patiënten ademhalingsproblemen door het coronavirus. Met name deze complicatie zet de gezondheidszorg in die landen onder grote druk. In veel gevallen is er niet voldoende beademingsapparatuur met als gevolg dat patiënten niet geholpen kunnen worden.
Volgens een recent rapport zijn er in Italië meer dan 27.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Meer dan 2.000 patiënten zijn overleden. Ongeveer hetzelfde aantal is hersteld.