Het wordt vaak beschreven als “brain drain” of “vlucht van menselijk kapitaal”, maar bijna 6% van de Israëlische universitaire afgestudeerden verlaat het land voor ten minste drie jaar na afronding van hun studie,waarbij ze hun opleiding en expertise meenemen.
Onder gepromoveerden is het cijfer bijna twee keer zo hoog. Volgens de non-profit organisatie ScienceAbroad verliest de Israëlische economie ongeveer NIS 20 miljoen (€ 5 miljoen) voor elke academicus die in het buitenland blijft, op basis van verloren knowhow en potentiële bijdragen aan de staat.
ScienceAbroad is in 2006 opgericht en werkt samen met het ministerie van Aliyah (immigratie) en Integratie om de terugkeer van wetenschappers naar Israël te vergemakkelijken zodat zowel de Israëlische academische wereld als de economie kunnen genieten van de vruchten van hun talenten.
“De uitdrukking die we gebruiken op een dagelijkse basis – brain drain – is niet de juiste uitdrukking,” vertelde ScienceAbroad CEO Nadav Douani aan The Jerusalem Post. “Als iemand zijn land verlaat om een betere toekomst in het buitenland te hebben, is dit geen brain-drain. Hij of zij wil gewoon een betere toekomst.”
Veel Israëlische onderzoekers, aangemoedigd om hun doctoraat- of postdoctorale studies in het buitenland voort te zetten, vinden dat de mogelijkheden beperkt zijn bij hun terugkeer naar hun thuisland. Wanneer hun buitenlands verblijf eindigt, zegt Douani, willen ze teruggaan maar vinden ze geen baan.
“Onze missie bij ScienceAbroad is om ze terug te brengen naar Israël. We zeggen niet dat ze morgenochtend moeten verhuizen, maar stellen ze bloot aan kansen in Israël, ‘zei Douani. “Nadat ze hun postdoc hebben beëindigd, komen ze erachter dat ze geen Plan B hebben. Wanneer ze terug willen naar de academische wereld, weten ze niet wat ze moeten doen.”
De non-profitorganisatie heeft samen met het ministerie van Aliyah en Integratie een groot netwerk opgebouwd met 29 vestigingen en 200 jaarlijkse evenementen wereldwijd, van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland tot Canada en de Verenigde Staten. Er zijn 4.000 leden van het netwerk, waaronder 3.000 personen in het buitenland.
Voor Israëliërs die in het buitenland wonen, biedt de organisatie zowel professionele als sociale ondersteuning, en brengt ze zelfs Israëlische bedrijven en universiteiten naar verschillende bestemmingen in Noord-Amerika en Europa om hen kansen aan te bieden. Voor degenen die willen terugkeren, biedt de NGO hulp bij het zoeken naar banen en bureaucratische hulp.
“Tien jaar geleden hadden we 600 biotechbedrijven in Israël. Nu hebben we 1500 bedrijven. Er zijn niet genoeg mensen in Israël met de nodige capaciteiten om in die bedrijven te werken, ‘zei Douani. “Onze mensen zijn zeer getalenteerd, zeer slim, ambitieus en willen de wereld veranderen. Deze bedrijven zijn op zoek naar onze mensen en we willen ze daarbij helpen. ”
Twee dozijn postdoctorale onderzoekers die bereid zijn om terug te keren naar Israël, trokken de afgelopen week met de organisatie door het land en brachten vijf dagen door met bezoeken aan toonaangevende bedrijven en academici op het gebied van pharma en biotechnologie. De tour omvatte bezoeken aan de faciliteit van Teva Pharmaceutical Industries in Netanya en ontmoetingen met startups aan de Faculteit Landbouw, Voedsel en Milieu van de Hebreeuwse Universiteit in Rehovot.
De week werd afgesloten met een avond in de faciliteit van Amazon Web Services in Tel Aviv, waar de onderzoekers werden vergezeld door leiders uit de industrie en de academische wereld, waaronder Check Point oprichter Marius Nacht, hoofdwetenschapper Dr. Ami Appelbaum en hoge ambtenaren van Teva.
“Het doel van de workshop is om toonaangevende Israëlische postdoctorale onderzoekers die in het buitenland zijn, een ’venster op de industrie’ te bieden om zo de lokale biotech-industrie te versterken,” zei Mati Gill, senior directeur overheidsbeleid bij Teva.
“De onderzoekers worden blootgesteld aan werkgelegenheid in de Israëlische industrie en aan toonaangevende bedrijven in Israël, om onderzoek en professionele relaties te ontwikkelen en in staat te zijn om de volgende fase van hun carrière te plannen,” zei Gill. “Bovendien maakt het vinden van de meest getalenteerde Israëlische wetenschappers ter wereld samenwerking mogelijk tussen hun onderzoeksinstellingen en de Israëlische industrie.”
“Het maakt niet uit of ze 15 jaar in de Verenigde Staten wonen – Israël is hun thuisland. Hun families zijn hier”, zei Douani.