De Israëlische wijnmakerij Psagot, op 15 minuten rijden van Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever, heeft een nieuwe wijn geïntroduceerd die is vernoemd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. De benoeming volgt na het besluit van de Amerikaanse topdiplomaat om het lang gevestigde Amerikaanse beleid welke nederzettingen als illegaal beschouwt, te veranderen en deze legaal te verklaren.
In een verklaring die eerder deze week werd uitgegeven, bedankte de Psagot-wijnmakerij op de centrale Westelijke Jordaan Pompeo en zei dat hij het Joodse recht op zelfbeschikking in ons historische thuisland had erkend in zijn aankondiging in november 2019.
In die tijd verwierp Pompeo een juridisch advies uit 1978 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat oordeelde dat civiele nederzettingen in de “bezette gebieden in strijd zijn met het internationale recht”, in een beweging verwelkomd door de Israelische regering en veroordeeld door de Palestijnen evenals een groot deel van de internationale gemeenschap.
In een schijnbare steek naar het Europese Hof van Justitie, dat dagen vóór Pompeo’s aankondiging besliste dat Israëlische goederen die in de nederzettingen zijn gemaakt, als zodanig moeten worden gelabeld, labelde Psagot zijn nieuwste editie-flessen met de hashtag #MadeInLegality.
De nieuwe wijn is geen nieuwe wijnsmaak, maar eerder een speciaal etiket ter ere van Pompeo dat op verschillende soorten Psagot-wijnen zal worden gebruikt.
Het EU-besluit was een reactie op een zaak die door Psagot was aangespannen tegen een uitspraak van een Franse rechtbank in 2016 waarin werd gezegd dat goederen geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golan-hoogvlakte moeten worden gemarkeerd als afkomstig uit een “Israëlische nederzetting”.
Psagot zei in een verklaring dat het wereldwijd rechtszaken zou blijven aanspannen tegen wat het beschouwde als discriminerende etiketteringsvoorschriften voor producten uit de nederzettingen.