Onderzoekers van Haifa’s Technion, Israel Institute of Technology, hebben een zelfstandig systeem ontwikkeld dat water uit de lucht kan produceren, ook in woestijngebieden.
Beschreven als de ‘eerste technologie in zijn soort in de wereld’, beoogt het energie-efficiënte systeem kleine en geïsoleerde gemeenschappen te helpen die ver van zoet- en zoutwaterbronnen zijn gelegen, zoals bijvoorbeeld in woestijnen.
In tegenstelling tot bestaande water-uit-lucht technologieën op basis koelcondensatie technieken, het systeem is gebaseerd op een tweetraps cyclische proces: eerst afscheiden van vocht uit lucht door absorptie met behulp van een zeer geconcentreerde zoutoplossing, en vervolgens het scheiden van de vloeistof door het condenseren van de damp onder omstandigheden van onderdruk.
“Naast energiezuinig, biedt de nieuwe technologie een bijkomend voordeel: als onderdeel van het proces ondergaat het water ook verontreinigende verwijderingsprocessen,” zei prof. David Broday, die de technologie ontwikkelde met prof. Eran Friedler.
“Onze technologie verandert water in een grondstof omdat het overal ter wereld water kan produceren, zonder afhankelijk te zijn van bestaande bronnen van vloeibaar water.”
“Bestaande technologieën werken gewoon als ‘omgekeerde’ airconditioners, door de hele luchtmassa die het systeem binnenkomt te koelen om het vocht te condenseren,” zei Prof. Friedler.
“Deze” directe koeling “-benadering is energetisch inefficiënt, omdat dergelijke systemen veel van hun energiebehoeften verspillen aan het afkoelen van ongeveer 97% van het luchtvolume, dat niet-condenseerbaar is. De nieuwe technologie houdt alleen koeling in van het vocht dat is onttrokken de lucht, waardoor de hoeveelheid energie die nodig is om water te produceren aanzienlijk wordt verminderd.”
De onderzoekers zeiden dat ze momenteel bezig zijn om hun prototype-oplossing om te zetten in een commercieel product, gericht op verafgelegen gemeenschappen die geen toegang hebben tot ontziltingsfaciliteiten.
Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (HMO) wordt ongeveer 20% van de wereldbevolking tegen 2025 geconfronteerd met onvoldoende beschikbaarheid van drinkwater. Zorgen voor universele toegang tot water en sanitaire voorzieningen is een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor 2030.
“Water is niet alleen een essentieel onderdeel van het leven, maar beïnvloedt ook andere belangrijke aspecten, waaronder de gezondheid van individuen en de gemeenschap en zelfs het onafhankelijk zijn van vrouwen. Op veel plaatsen gaan jonge meisjes niet naar school omdat ze bezig zijn met het zoeken naar water voor het gezin . Zelfs als volwassenen besteden vrouwen uren aan het transporteren van water, “zei Friedler.
“Bovendien is toegang tot water tegenwoordig een centrale factor in bloedige confrontaties in droge gebieden en vormt het een van de belangrijkste motieven voor immigratie. In dergelijke conflictgebieden is het risico dat kinderen sterven aan vervuild water 20 keer groter dan sterven door gewelddadige handelingen”.