Pnina Tamano-Shata, de eerste in Ethiopië geboren joodse vrouw die is gekozen voor de Knesset, die zegt dat ze vecht voor rassengelijkheid, is een belangrijke speler geworden in de poging van de oppositie om premier Benjamin Netanyahu te verdrijven.
Pnina Tamano-Shata, een voormalige televisiejournalist die voor het eerst in 2013 in het parlement werd gekozen, vertegenwoordigt een Ethiopisch-Israëlische gemeenschap die volgens experts cruciaal kan zijn voor de stemming op 2 maart in het land.
De verkiezingen op 2 maart zijn de derde van Israël in minder dan een jaar en peilingen tonen opnieuw een patstelling aan tussen Netanyahu’s rechtse Likud en de centristische Blauwe en Wit partij, waarvan Tamano-Shata lid is.
Tamano-Shata beweerd dat raciale ongelijkheid ongebreideld bleef in de 14 jaar dat Netanyahu’s het land leidt.
“Er zitten meer Ethiopiërs in de gevangenis, meer politiegeweld tegen ons, meer armoede en meer zelfmoord”, vertelde ze AFP in een interview.
De moord op vorig jaar van de 19-jarige Solomon Tekah door een politieagent buiten dienst zorgde voor veel klachten van Ethiopisch-Israëliërs, die beweren dat ze herhaaldelijk door de politie zijn aangevallen vanwege de kleur van hun huid.
Tamano-Shata zei dat haar generatie Ethiopisch-Israëliërs de plicht had ‘onvermoeibaar te vechten voor onze acceptatie’.
“We moeten tonen dat we niet anders zijn, dat we gelijk zijn,” voegde ze eraan toe.
Israëli’s van Ethiopische afkomst hebben Likud historisch gesteund als een erfenis van dankbaarheid voor de “Operatie Mozes” van 1984-1985 die in eerste instantie 8.000 Ethiopiërs naar de Joodse staat bracht.
Die zeven weken durende clandestiene operatie werd uitgevoerd onder het premierschap van voormalig Likoed-leider Yitzhak Shamir.
Tamano-Shata’s familie maakte deel uit van die operatie.
Ze herinnert zich dat ze met haar zwangere moeder en zussen naar een kamp voor de ontheemden in Soedan reisde, vanwaar zij en duizenden anderen naar Israël werden overgebracht.
“We hebben generaties lang van Jeruzalem gedroomd,” zei ze. “Ik ben geboren in een dorp zonder elektriciteit.”
De Ethiopisch-Israëlische gemeenschap is sindsdien gegroeid tot 140.000 man, waaronder 50.000 geboren in Israël.
Hun aantal kan stijgen, maar Avi Yossef, een 35-jarige Ethiopische Jood geboren in een Soedanees vluchtelingenkamp, zei dat velen in de gemeenschap zich gemarginaliseerd voelen.
“Voordat iemand zelfs maar weet wie je bent, kijkt hij naar je huidskleur,” vertelde Yossef aan AFP.
“Je moet nog steeds bewijzen wie je bent, dat je joods bent en hier bent opgegroeid, zelfs als je perfect Hebreeuws spreekt.”
“Meestal stemmen we op Likud omdat het de partij is die Ethiopiërs terug naar Israël bracht. Maar bij de laatste verkiezingen hebben we op Blauw en Wit gestemd, ‘zei hij.
In de peilingen van september werden twee Ethiopisch-Israëliërs, Tamano-Shata en Gadi Yevarkan, onder de vlag van Blauw en Wit gekozen voor de Knesset.
Maar vorige maand overtuigde Netanyahu Yevarkan om Likud over te lopen, wat het belang van de stem van de Ethiopische gemeenschap opnieuw onderstreepte.
Blauw en Wit sloeg terug nadat de overgang was aangekondigd.
“Bibi, Ethiopische immigranten zijn niet te koop, behalve misschien één,” zei de campagne, gebruikmakend van de bijnaam van de premier.
Alon Burstein, een promovendus aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, zei dat hun relatief kleine aantal belangrijker was geworden omdat beide grote partijen een ongrijpbare meerderheid nastreven.
Ondanks de historische band tussen Ethiopiërs en Likud, voelen sommigen zich “verraden” door wat zij zien als de inactiviteit van de partij in het licht van racistisch onrecht, zei Burstein, die heeft geschreven over de politisering van Ethiopiërs in Israël.
Ze zijn Blauw en Wit gaan zien ‘als een goed alternatief’, zei hij.