De Iraanse media zijn bezorgd maar tegelijkertijd ook gefascineerd door de nieuwe Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett. Bijna dagelijks verschijnen er artikelen in zowel Tasnim als Fars News, evenals in andere populaire Iraanse media, waarin aandacht besteed aan de verklaringen van Bennett over Syrië, de lichamen van terroristen en de sociale media.
De benoeming van Bennett tot minister van Defensie heeft hem in Iran al de naam van de ‘Zionistische minister van Oorlog’ opgeleverd. Zijn benoeming heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke veranderingen in het Israëlische beleid. Iran lijkt gefascineerd te zijn door mogelijke potentiële Israëlische escalatie in Syrië en meldt dat er in Israël discussie is over hoe Iran in Syrië te confronteren.
Zondag berichtte Fars News over Bennett’s oproepen om Iraniërs te verbinden met sociale media, zodat ze kunnen protesteren. In de afgelopen weken heeft het Iraanse regime het internet afgesloten om protesten juist te kunnen onderdrukken. Het bericht op Fars News citeert Bennett en merkt op dat het internet was afgesloten vanwege beveiligingsrisico’s. Het lijkt echter de Israëlische minister van Defensie voldoende ruimte te geven in de discussie. Het bericht in Fars News werd ook opgepikt door andere media in het Farsi.
Tasnim en Farda News lijken Israel HaYom vaak te lezen. Farda berichte bijvoorbeeld over de ‘oorlogsminister’ die probeerde ‘Iran in Syrië aan te vallen’. Het merkt op dat volgens de Israëlische pers ‘de Islamitische republiek nu wordt geplaagd door interne problemen zoals de economische crisis en volksprotesten.’
Palestijnse reacties op Bennett’s beweringen dat Israël de lichamen van terroristen niet langer zou vrijlaten krijgen ook ruim aandacht in de Iraanse pers. Tasnim noemde de gedode terroristen “martelaren”.
De Iraanse media hebben, door Bennets opmerkingen te melden, hem voldoende ruimte gegeven in mediagebieden die ogenschijnlijk pro-Iran zijn. Maar toch zien lezers nu de omvang van het beleid van Israël met betrekking tot de verankering van Iran in Syrië en ook de steun van Israël voor Iraniërs die toegang hebben tot het internet.
Waarom de opmerkingen van Bennett zoveel aandacht hebben gekregen is onduidelijk. Het kan te wijten zijn aan het feit dat hij een nieuw gezicht is. Het kan ook een manier zijn om de sluiting van het internet door de overheid voorzichtig te bekritiseren door te rapporteren over kritiek uit het buitenland.