Israëlische technologieën hebben dit jaar negen plaatsen geclaimd op de lijst van 100 beste uitvindingen van het TIME-magazine van 2019, die worden gerangschikt onder hoe ze de wereld ‘beter, slimmer en zelfs een beetje leuker’ hebben gemaakt.
De ontwikkelingen die werden uitgekozen, waren afkomstig van argumented en virtual reality, toegankelijkheid, schoonheidstoebehoren, consumentenelektronica, design, onderwijs, entertainment, eten en drinken, gaming technologieën, gezondheidszorg, thuisgadgets, ouderschap, sociaal welzijn, productiviteit, sport , stijl, duurzaamheid, transport en welzijn.
De opmerkelijke negen Israelische uitvindingen zijn :
OrCam’s MyEye 2 talking glasses
Vertelt blinde mensen waar ze naar kijken, “zou een gamechanger kunnen zijn”, zei Time, waarbij het apparaat in de toegankelijkheidscategorie werd vermeld. Het apparaat dat is voorzien van kunstmatige intelligentie hecht aan het montuur van een bril en kan gezichten of valuta identificeren of een tekst of andere informatie voorlezen.
Nerivio is een medisch hulpmiddel voor de acute behandeling van migraine. Ontwikkeld door Theranica Bioelectronics, wordt het apparaat gedragen op de bovenarm en maakt het gebruik van door de smartphone-gestuurde elektronische pulsen om de neurale route van het lichaam bij het begin van een migraine draadloos te stimuleren. Het is momenteel op recept verkrijgbaar in de VS en zal in april in Israël verkrijgbaar zijn, zei het bedrijf zondag in een verklaring. Nerivio is het eerste door de FDA goedgekeurde medische hulpmiddel van Theranica.
De huishoudelijke apparaten onder de naam Genny zijn opgenomen in de categorie ‘sociaal goed’. De machine, “die eruit ziet als een waterkoeler op kantoor, trekt vocht uit de omgevingslucht en zet dat om in drinkbaar water via een gepatenteerd filtratieproces, net als een fancy ontvochtiger,” zei Time. Met behulp van elektriciteit of zonne-energie kan het apparaat tot zeven liter water per dag produceren, zonder dat er sanitair nodig is. Watergen produceert water-vanuit-lucht-units in verschillende groottes voor verschillende behoeften.
Tyto Care heeft een handapparaat ontwikkeld voor medische onderzoeken op afstand. Het heeft hulpstukken die hart, longen, huid, oren, keel en buik kunnen onderzoeken, en de lichaamstemperatuur meten, zodat gebruikers uitgebreide medische onderzoeken kunnen uitvoeren en de vastgelegde examengegevens naar een van de zorgverleners van Tyto Care kunnen sturen voor de diagnose in acute zorgsituaties. Volgens het bedrijf kunnen gebruikers 24/7/ en 365 dagen per jaar verbinding maken met een provider, ongeacht hun locatie. Het apparaat werd door Time geselecteerd in de categorie gezondheidszorg.
De Temi robot die rolt, werd door Time geselecteerd in de categorie Home. De “butler on demand” omvat een touchscreen, spraakbedieningen en sensoren waarmee hij autonoom door het huis kan navigeren.= en opdrachten uitvoeren.
ECOncrete is een leverancier van “hoogwaardige, kosteneffectieve” betonproducten die duurzaam beton ontwikkelt voor het bouwen van ecologisch actieve infrastructuren in kust omgevingen. Deze producten passen in hun omgeving en zijn dus minder opdringerig voor zee ecosystemen, aldus Time, waarbij het bedrijf in zijn Design categorie wordt vermeld. “In plaats van betonblokken te bouwen, gebruikt ECOncrete een techniek die bekend staat als bio-mimicry en vertrouwt op de vormen, structuren en grootte van natuurlijke systemen om te bepalen hoe het bedrijf zijn producten bouwt,” schreef Time.
De Alice van Eviation Aircraft wordt vermeld in de sectie duurzaamheid. Het volledig elektrische vliegtuig met negen zitplaatsen probeert de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen te verminderen. Als het lukt, zou het vliegtuig, gemaakt van lichtgewicht materialen, de weg kunnen effenen voor grotere elektrische commerciële vliegtuigen, zei Time. Het testen tijdens echte vluchten begint in 2020.
ElliQ is een robot die dient als sociale metgezel voor ouderen, ontwikkeld door Intuition Robotics,en kreeg een speciale vermelding van TIME, omdat het “probeert het probleem van eenzaamheid en isolement onder ouderen aan te pakken”.
De door een Israëli opgerichte Lemonade, is een online verzekeraar, en kreeg ook een speciale vermelding voor zijn ‘terugbetalingsbeleid’. Nadat verzekeringsclaims zijn betaald, betaalt het bedrijf de resterende middelen uit aan een goed doel dat door zijn klanten is aangedragen.