Gezondheidssysteem in Israel wankelt; verplegend personeel kan het werk niet meer aan

Patienten in een hal van het Ichilov ziekenhuis in tel Aviv

Doordat er in Israel sinds verleden jaar december een demissionaire regering is, wankelt het gezondheidssysteem, omdat er daardoor geen extra geld beschikbaar komt om meer verplegend personeel aan te nemen, betere salarissen te betalen en de bedden capaciteit in de ziekenhuizen uit te breiden.

“De winter is nog niet gearriveerd en de ER ziet er al uit als een jungle”, zegt Smadar Lashem, een ER-verpleegkundige in het Ichilov Medical Center in Tel Aviv, één van de grootste ziekenhuizen van Israël.

De opmerkingen van Lashem weerspiegelen het gevoel van wanhoop dat heerst onder leden van de medische inrichting van Israël, met name verpleegkundigen.

“Ik ren als een rat tussen patiënten, maar het mag niet baten. Ze lijden en schreeuwen, gewoon heel veel. Er zijn niet genoeg verpleegkundigen en als gevolg daarvan kunnen wij niet adequaat reageren”, zegt Leshem tegen Ynet.

Diana Klisher, hoofd ER-verpleegkundige bij het Galilee Medical Center in Nahariya, waar vorige week de capaciteit 200% bedroeg, zegt dat het medisch personeel alles er aan doet om iedereen goed te behandelen.

“We rennen heen en weer tussen de patiënten in een overvolle ziekenhuis vleugel. We slapen, eten of rusten geen moment. Na de nachtdiensten zijn we “kapot””, zegt ze.

In het Rambam-ziekenhuis van Haifa is de situatie niet beter, zegt Ronen Croytoro, een oncologieverpleegkundige.

“Patiënten slapen in de gangen. Capaciteit is onlogisch. Waarom moet een kankerpatiënt, die pijn heeft en moet overgeven, in de hal slapen? Ziet dit er voor iemand normaal uit ?!”

Niet alleen de ziekenhuizen hebben met deze deze hachelijke situatie te maken. Iris Avital, een 35-jarige veteraanverpleegster in een centrum voor volksgezondheid in de centrale stad Ramla, zegt dat ook zij worstelen om aan de vraag van de lokale gemeenschap te voldoen.

“We maken geen afspraken meer voor vrouwen die zijn bevallen”, zegt ze. “Soms worden ze gevraagd om drie maanden na de bevalling te komen voor controle. Dit kan verschrikkelijke gevolgen hebben. We kunnen ook het tempo van vaccinaties voor baby’s niet bijhouden, omdat er geen open afspraken zijn.”

Vaccinaties voor kinderen zijn niet de enige met lange wachttijden. Vorige week begon de griepprik campagne in Israël en verpleegkundigen melden al eindeloos lange wachtrijen.

Acht maanden gelden bereikte hun vakbond een akkoord met de regering voor overwerk, waarbij verpleegkundigen NIS 134 (€ 35) kregen voor elk uur overwerk tijdens de Joodse feestdagen. Ze wachten allemaal nog steeds op hun volledige betaling doordat de regering Netanyahu het geld nog steeds niet heeft uitbetaald.

Uit een rapport van de OESO vorige week blijkt dat er in Israël vijf verpleegkundigen zijn voor elke 1000 burgers. Dit is veel lager dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen, dat staat op negen verpleegkundigen voor elke 1000 burgers.

“Er is geen vergelijk tussen hoe ziekenhuizen volgens de wet moeten werken en de dagelijkse realiteit. We worden gedetacheerd voor immunisatie campagnes zonder vervanging. Het is tijd om het probleem op te lossen. We kunnen niet wachten tot er een nieuwe regering wordt gevormd, ” zegt Ilana Cohen hoofd van de vakbond voor verplegend personeel.

Verpleegkundigen zijn begonnen actie te ondernemen tegen het ministerie van volksgezondheid. De overheid werd vier maanden geleden door de rechtbanken opgedragen om onderhandelingen met de verpleegkundigen te beginnen en onhoudbare werklast te verminderen maar daar is door het ministerie van Gezondheid geen gevolg aan gegeven.

“Er is een ondraaglijke werklast voor verpleegkundigen,” verklaarde de rechter van de regionale arbeidsrechtbank van Tel Aviv, Ariela Giltzer-Katz, toen in haar uitspraak.

Advertentie (4)