Recept voor Rosj Hasjana: Koosjer rundvlees met dadels en rode wijn

Joods nieuwjaar oftewel Rosj Hasjana, staat weer voor de deur! Dat betekent traditiegetrouw lekker uitgebreid tafelen met familie en vrienden! Nog geen inspiratie? Wellicht helpt dit heerlijke recept, rundvlees met dadels en rode wijn u een beetje op weg!

Het recept en de bereiding vindt u onder de video. Shana Tova, een zoet en voorspoedig 5780!

Ingrediënten

  • Extra virgin olijfolie
  • 6 kilo runderborst (klapstuk)
  • 2 grote uien
  • 1 fles droge rode wijn (Bijvoorbeeld een Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon)
  • 2 bollen knoflook, in tweeën gesneden
  • 2 kopjes kippenbouillon
  • 1/4 kopje tomatenpuree
  • 2 kopjes ontpitte dadels
  • (koosjer) zout
  • zwarte peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden

Dep de borst droog. (natte borst zal niet karameliseren, het zal alleen stomen!)
Kruid het borststuk met zout en peper. Verhit een stoofpan, licht besprenkeld met olijfolie op middelhoog vuur. Als u geen pan hebt die groot genoeg is om het hele stuk vlees te bevatten, snijd het vlees in twee en schroei elk stuk apart – wees niet bang om het in tweeën te snijden!

Schroei de borst aan beide kanten (ongeveer 5-7 minuten per kant) en zorg ervoor dat elke kant karameliseert en donkerbruin wordt. Borststuk verwijderen en opzij leggen.

Snijd de uien in repen en voeg ze toe aan de pan. Ook de uien moeten karameliseren op middelmatig vuur. Breng de uien op smaak met peper en zout, tot het donkerbruin en zeer zacht is, ongeveer 10-15 minuten.

Giet daarna de fles wijn erin en voeg vervolgens de knoflook, de kippenbouillon en de tomatenpuree toe. Breng de borst terug in de pan. Voeg dadels toe, dek af en plaats het in de oven.

De runderborst moet een flinke tijd stoven. Ga uit van 3,5 tot 4 uur. Het is de bedoeling dat je gemakkelijk met je vork in het vlees kunt prikken. Wanneer dit het geval is, kun je de borst uit de pan halen en laten afkoelen.

Proef en breng, indien je het wilt, nog wat kruidensaus aan. Bete’avon!

Advertentie (4)