Jeremy Corbyn, de leider van de Britse Labourpartij, is onder vuur komen te liggen nadat is ontdekt dat hij in 2002 de Caïro-verklaring heeft ondertekend. In de verklaring wordt Israël beschuldigd van het plegen van een genocide tegen het Palestijnse volk. Daarnaast zou de verklaring steun geven aan ‘een gewapend verzet tegen de Joodse Staat’, meldt The Telegraph.
Het document, dat naast Corbyn ook door aantal ander Britse politici werd ondertekend, roept op tot een boycot van Israël. Zo zou Israël met “onbeperkte steun van de Verenigde Staten” het Palestijnse volk hebben beroofd van hun land en zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan “genocidale misdaden tegen het Palestijnse volk”. Daarnaast zou er sprake zijn van een “apartheidsregime” tegen de Palestijnen.
Het schandaal kwam aan het licht tijdens het partijcongres in Brighton, waar dit hele weekend de Labourpartij bijeen kwam. Critici vinden dat Corbyn’s keuze om het document te tekenen hem aan de kant plaatst van hen die het bestaansrecht van Israël in twijfel trekken.
Veel gematigde partijleden hebben het standpunt van Corbyn veroordeeld. Ze voegden daaraan toe dat Britse Joden bang zijn voor hoe een regering onder zijn leiderschap eruit zal zien. ‘De verontrustende obsessie van Corbyn met de enige Joodse staat ter wereld wordt opnieuw pijnlijk duidelijk.’ aldus Jennifer Gerber, oprichtster van Labour Friends of Israel. ‘De verklaring toont geen enkele sympathie voor de honderden onschuldige Israëli’s die tijdens de Tweede Intifada op brute wijze werden vermoord door Palestijnse terroristen. Het is logisch dat de Joodse gemeenschap vreest voor de dag dat Corbyn premier wordt.’
De verklaring werd opgesteld in Caïro bijna onmiddellijk na de aanslagen van 11 september 2001, tijdens de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan, en voorafgaand aan de Amerikaanse invasie in Irak.
Een woordvoerder van Labour zei in een reactie: ‘Jeremy Corbyn heeft consequent de juiste oproepen gedaan in het belang van veiligheid en vrede. Inclusief zijn verzet tegen de rampzalige oorlog in Irak, die zorgde voor een catastrofe in de regio en bovendien ons thuis minder veilig heeft gemaakt.’