Diet Eman die tijdens de nazi bezetting van Nederland heeft geholpen honderden Joden in Nederland te redden is 99 jarige leeftijd in Grand Rapids USA, overleden, zo meldt de Washington Post.
Eman maakte deel uit van een ondergrondse verzetsgroep na de invasie van nazi-Duitsland in 1940 in Nederland.
In haar memoires uit 1994, “Dingen die we niet konden zeggen”, beschrijft ze gedetailleerd hoe ze vervalste identificatie kaarten voor joden maakte en onderdak voor joden bood. En ook hoe ze geallieerde piloten hielp die waren neergeschoten door het Duitse leger.
Tijdens een bezoek aan Grand Rapids in 2015 noemde de Nederlandse koning Willem-Alexander Eman een van de ‘nationale helden’ van zijn land, volgens MLive.com.
“We moesten het Joodse volk helpen,” vertelde Eman WXMI-TV in een interview in 2017. “U leeft door gebed …” Heer, dit zijn uw mensen en wij willen hen helpen. ”
Eman vertelde het televisiestation ook dat ze een valse identificatiekaart had toen ze door Gestapo-inspecteurs werd tegengehouden en naar een gevangenis werd gebracht.
“Ik was altijd op reis omdat ze achter me aan zaten en ik een valse naam had,” zei ze. “Ik had zoveel verschillende namen.”
Ze werd uiteindelijk naar een Duits concentratiekamp overgebracht net voordat het werd bevrijd. Eman zou later emigreren naar de Verenigde Staten en gaan wonen in Grand Rapids.
Bekijk hier de video uit 2013 met een lang interview met Diet Eman.