De tentoonstelling “Design in het Derde Rijk” in het Design Museum in Den Bosch is onder verscherpt toezicht van start gegaan. Bezoekers is het bijvoorbeeld verboden foto’s te nemen of video opnamen te maken.
Met extra toezicht in iedere zaal, is er op de tentoonstelling bijvoorbeeld een Volkswagen Kever te zien, foto’s van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, films van nazi-regisseur Leni Riefenstahl, swastika’s en een sculptuur van Arno Breker, één van de favoriete artiesten van Adolf Hitler.
Volgens de website van het museum “laten de ontwerpen zien hoe de nazi’s gebruik maakten van klassiek design als een show van macht en een symbool van een nieuwe Duitse cultuur. De vele tijdschriften die in de tentoonstelling zijn opgenomen, geven een beeld van het diepgewortelde doelgroep-beleid van de nazi’s. Van moeders tot soldaten en van jonge meisjes tot internationale bezoekers, iedereen was individueel gericht. Instructieboeken laten zien hoe precies elk element van het beeld met betrekking tot de nazi’s werd ontworpen. Niets werd aan het toeval overgelaten tijdens de massale bijeenkomsten.”
Bezoekers van de tentoonstelling, die vijf maanden duurt, zien voor het eerst een standbeeld van Breker, die Hitler vergezelde tijdens het enige bezoek van de Duitse dictator aan Parijs in 1940. “Het toont het nazi-concept van de ideale man”, zegt Timo De Rijk, directeur van het museum en een voormalige docent in design aan de Technische Universiteit Delft. “Hitler was erg geïnteresseerd in design. Hij haatte de communisten, maar hij was onder de indruk van het gebruik van vlaggen en dergelijke dingen en zei dat de nationaalsocialisten het beter moesten doen.”
Er is veel kritiek op de deze tentoonstelling. De tentoonstelling bekritiseerd door de Vereniging van Nederlandse Antifascisten. Leden van de lokale communistische partij hielden een protest bij de ingang van het museum toen het zondag opende. Ook Joodse organisaties zijn, zachts gezegd, niet blij met deze tentoonstelling.
“De tentoonstelling zou de nazi’s niet verheerlijken”, zegt de Rijk tegen de demonstranten. “Ze zijn bezorgd dat we het misschien allemaal verheerlijken. Ik zou dit niet doen als ik dacht dat we dat waren, maar ik kan begrijpen dat ze zich bewust zijn van dat soort kwaad in de geschiedenis”, zei hij tegen de Britse krant The Guardian.
“Vanaf het begin leggen we uit dat dit een racistische ideologie was en dat het doel van de partij was om een racistische volkscultuur op te zetten. De tentoonstelling heeft het gevoel van een documentaire”, aldus de directeur.
Hoewel de tentoonstelling items in bruikleen heeft van het Deutsches Historisches Museum in Berlijn en het Institute of Contemporary History in München, heeft geen van beide samengewerkt met het in Den Bosch gevestigde museum, vanwege de gevoeligheid van de kwestie, aldus The Guardian.
Meer pers dan actievoerders bij een rustige demonstratie op het Kerkplein tegen de expo Design van het Derde Rijk in het Design Museum. Demonstratie is initiatief van Communistische Jongerenbeweging en AFVN pic.twitter.com/CgAHEQQBQD
— Dtv Nieuws – Den Bosch (@dtvdenbosch) September 8, 2019