Een van de architectonische weergaven voor Make Eat, de nieuwe voedselfabriek gepland voor kleinschalige voedselproducenten (Courtesy Make Eat)
Wanneer thuiskoks hun ambachtelijke jam, brood of koekjes proberen op de markt te brengen, worden ze vaak geconfronteerd met ontmoedigende obstakels in de vorm van strenge gezondheidsvoorschriften. Ook stelt de overheid en allerlei eisen waaraan hun keukens dienen te voldoen, aldus de Times of Israel.
Het is een terugkerend probleem dat voedselondernemer Shir Halperin vaak tegenkwam op de markt van Tel Aviv Port, een overdekte (en op vrijdag ook buiten) voedselmarkt die ze runt met partner Michal Ansky en samen met nog drie andere markten in Givatayim, Reut en Shoham.
“Wat er veel gebeurd is dat een bakker bakt vanuit huis en zijn producten verkoopt op één van mijn markten, maar die niet kon uitbreiden wegens de beperktheid van zijn thuiskeuken,” zegt Halperin. “Of ze zou proberen uit te breiden, maar de voorschriften van het Ministerie van Volksgezondheid waren niet geschikt voor een kleinschalig bedrijf”.
Halperin probeert nu om die obstakels weg te nemen met Make Eat, een fabriek en werkruimte voor “thuiskoks” die ze samen met een partner, Michal Klimberg, heeft opgericht.
Het initiatief, dat kleine voedselproducenten helpt hun bedrijf te laten groeien, zal worden gevestigd in de voormalige Carmit-snoepfabriek in Rishon Lezion, onderdeel van het familiebedrijf van Klimberg.
De ruimte van 10.000 vierkante meter van Make Eat krijgt 40 afzonderlijke volledig uitgeruste keukens en een vergunning voor voedselproductie van het Israelische Ministerie van Volksgezondheid. Bij de start, gepland voor januari 2020, zal de voedselfabriek bakkers, traiteurs en banketbakkers ontvangen, maar vooralsnog geen vlees-, vis- en kaasmakers.
Make Eat bouwt passende keukenruimtes voor elke voedselmaker of “thuiskok”, die ruimte kan huren voor zolang als het nodig is. De organisatie zal uiteindelijk ook begeleiding voor branding en ontwikkeling bieden.
Michal Klimberg (links) en Shir Halperin werken samen om Make Eat te creëren, een gedeelde kookruimte voor kleinschalige voedselproducenten (Courtesy Make Eat)
Zeg maar, vergelijkbaar met wat WeWork en vergelijkbare bedrijven doen voor startups en kleine bedrijven.
“Er is veel mogelijk in de ruimte,” zegt Klimberg. “Er is 10.000 meter beschikbaar, maar we beginnen slechts met een klein gedeelte daarvan. Het is zo’n beetje de droom van iedere kleinschalige voedselmaker die uitkomt.
Halperin en Klimberg waren verrast door de reeks geïnteresseerde kandidaten, waaronder restaurants die op zoek waren naar prepkeukens, bakkers en banketbakkers.
De bakkers, banketbakkers, cateraars en voedselproducenten die werken met Make Eat moeten een duidelijk idee hebben van wat ze willen produceren, zei Klimberg. Met de certificering van het Ministerie van Gezondheid die Make Eat heeft kunnen ze ‘alleen maken wat ze mogen maken’, zegt ze.
Er kunnen 40 mensen tegelijk werken bij Make Eat, met dag- en nachtdiensten. Bakkers werken bijvoorbeeld vaak tot in de vroege uurtjes.