Joods.nl is verheugd Brigitte Wielheesen als part-time columniste in ons team te verwelkomen. Dit is haar eerste bijdrage.
Er is nauwelijks aandacht in de media voor samenwerkings- en vredesinitiatieven tussen Joden en Arabieren in Israël. Een van die initiatieven komt van de organisatie Givat Haviva. Zij bestaat al sinds 1949 en is de oudste en grootste organisatie die op velerlei manieren werkt aan vrede en co-existentie tussen de Joodse en Arabische bevolkingsgroepen in Israël.
Het is niet voor niks dat In 2001 Givat Haviva werd bekroond met de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie, voor haar aanhoudende bijdrage aan het bevorderen van de Joods-Arabische dialoog en het herstel van de onderlinge relatie.
Givat Haviva werd als nationaal educatief centrum opgezet door de Kibboetsbeweging als cultuur- en onderwijsafdeling voor Arabieren en Joden.
Zeventig jaar later heeft Givat Haviva zo’n 35 projecten met als doel te bouwen aan een sociaal samenhangende maatschappij voor iedere inwoner. Dat doet zij door met name de Joodse en Arabische gemeenschappen die van elkaar vervreemd zijn te betrekken in gezamenlijke activiteiten, seminars, workshops en conferenties die concrete ideeën opleveren die tot een maatschappelijke verandering leiden. Zij zorgt er ook voor dat deze ideeën daadwerkelijk worden gerealiseerd. Givat Haviva betrekt in haar werkwijze alle leden van een gemeenschap. Kwetsbare groepen, kinderen, jongeren en ouderen, vrouwen en mannen, gemeenteambtenaren en professionals. Daardoor kunnen de programma’s een belangrijke verandering brengen in families. Van daaruit kan een nieuwe sociale werkelijkheid ontstaan.
Givat Haviva verbindt activiteiten op gemeenteniveau met bredere politieke bewegingen. Om uiteindelijk de hele samenleving te bereiken. Dit zie je in de regio Menashe, waar Givat Haviva zetelt al heel goed. Verkiezingsuitslagen in de regio Menashe zijn veelal ‘linkser’ dan het landelijke gemiddelde.
De trots van de organisatie is het Joods- Arabisch centrum voor vredesonderwijs. Deze is in 1963 opgezet tegen de achtergrond van sociale ongelijkheid tussen Joden en Arabieren. De nadruk binnen de projecten ligt op begrippen als democratie, dialoog en compromis. De Joodse en Arabische leiding, medewerkers en deelnemers zijn verdeeld op een fifty/fifty basis. Het centrum heeft een Internationale school voor Arabieren en Joden in Maanit.
Wilt u kennismaken met de organisatie en al haar initiatieven dan is er nu ook de mogelijkheid om met een “Hike&Bike tour to the Neighbours” mee te doen.
Deze vindt plaats van 10 t/m 15 november. In die periode zal ook het 70-jarig bestaan van Givat Haviva worden gevierd samen met de president en (nieuwe) parlementsleden uit Israël.
Voor meer informatie: https://www.givat-haviva.nl/
Tijdens het fietsen en lopen is er ook tijd om te genieten van de omgeving, het lekkere weer en de historische bezienswaardigheden in de Menashe regio. Dit is het gebied tussen Yockna’am in het noorden en Netanya in het zuiden. De wandelingen hebben een maximale afstand van 10 km en per fiets 20 km.
Noot: Givat Haviva ontleent haar naam aan Haviva Reik die haar leven wijdde aan de verdediging van de vrijheid. Zij werd geboren in Slowakije in 1914. Ze was actief lid van de socialistisch-Zionistische jeugdbeweging Hashomer Hatzair. Later emigreerde zij naar Israël en werd lid van de Kibboets Ma’anit (gelegen naast het huidige Givat Haviva). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij vrijwilligster in het Britse leger. Zij werd als parachutiste gedropt achter de Nazi-linies in Slowakije, om daar het Joodse verzet te organiseren. In november 1944 werd zij gevangengenomen door de Nazi’s en geëxecuteerd. ( http://www.givathaviva.org/ )