In een poging om vast te stellen hoeveel microplastische deeltjes er in commercieel keukenzout zijn, hebben Israëlische wetenschappers drie van de meest gebruikte zouten in Israël geanalyseerd. Hun resultaten tonen niet alleen een overvloedige aanwezigheid van microplastics in alle drie soorten zout, maar onthullen ook dat de gemiddelde Israëlische ongeveer 2000 microplastic deeltjes per jaar consumeert, vanwege kruiden met regionaal keukenzout, meldt NoCamels.
In 2016 bereikte de wereldwijde kunststofproductie 335 miljoen ton per jaar. Deze enorme hoeveelheden nieuwe kunststoffen veranderen al snel in enorme hoeveelheden nieuw plastic afval, waarbij slechts 14 procent wordt gerecycleerd en 50 procent wordt gestort op stortplaatsen. Elk jaar vinden tussen de 8 en 12 miljoen ton plastic hun weg naar de zee, voornamelijk door rivieren en urbaan in de stad, maar ook door afval dat wordt weggegooid op stranden en vervolgens wordt weggespoeld door golven.
Wat voor Israel geldt, geldt ook voor andere landen zoals bijvoorbeeld Nederland .
Lees hier het hele artikel