Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labour Party, komt binnenkort naar Nederland. De omstreden politicus zal op 5 juli spreken over vennootschapsbelasting bij de Partij van de Arbeid (PvdA) in Den Haag. Opmerkelijk, want in eigen land en partij ligt Corbyn zwaar onder vuur.
De partijleider was betrokken bij tientallen antisemitische schandalen. Ook noemde Corbyn terreurorganisaties Hamas en Hezbollah zijn “vrienden”, steunde hij de IRA en was hij aanwezig bij een kranslegging voor het brein achter het bloedbad in München in 1972.
Rond Corbyn hangt al langere tijd de geur van antisemitisme. Zo was hij onder andere lid van meerdere Facebookgroepen waar ernstige Jodenhaat werd verspreid, maakten Corbyn-aanhangers gebruik van antisemitische retoriek op spandoeken, verdedigde hij een muurschildering met antisemitische stereotypen, was hij aanwezig op bijeenkomsten van Holocaustontkenners en weigerde hij Joden of antisemitisme te noemen in zijn statement voor Holocaust Memorial Day.
Dit is slechts een greep uit de vele incidenten en komt bovenop de steun voor terroristische organisaties. Steevast wordt antisemitisme door Labour veroordeeld, maar er worden geen concrete maatregelen genomen. Sterker nog: toen een interne onderzoekcommissie in 2016 haar bevindingen over antisemitisme binnen de partij presenteerde, vergeleek Corbyn de Joodse staat met ISIS.
Geldschieter David Garrard maakte in april bekend Labour de rug toe te keren. Volgens de miljonair heeft de partijleiding de afgelopen twee jaar antisemitisme gesteund en aangemoedigd. “Jeremy Corbyn is verworden tot een boegbeeld van een antisemitische politieke cultuur gebaseerd op obsessieve haat tegen Israel, samenzweringstheorieën en nepnieuws”, voegde Jewish Leadership Council-voorzitter Jonathan Goldstein daar onlangs aan toe.
Eind maart demonstreerden daarom, onder de leus ‘Genoeg is genoeg’, 1.500 mensen voor het Britse parlement tegen antisemitisme. Het protest werd onder andere gesteund door vertegenwoordigers uit alle hoeken van de Joodse gemeenschap, andere religieuze gemeenschappen en een zelfs een aantal Labour-politici.
De Israelische zusterpartij (Ha’Avoda) verbrak vervolgens alle formele banden met Corbyn. “Ik voel mij verplicht te wijzen op de vijandigheid die u tegen de Joodse gemeenschap heeft uitgestraald en op de antisemitische opmerkingen en acties die je als leider van Labour hebt toegelaten”, aldus Avi Gabbay van Ha’Avoda in een brief aan Corbyn. Vanuit de PvdA blijft het echter stil. Nu halen ze Corbyn op 5 juli zelfs binnen als een held.
Of PvdA-leider Lodewijk Asscher, ook aanwezig op de bijeenkomst in het Paard van Troje in Den Haag, zijn Britse collega op 5 juli wel zal aanspreken op zijn Jodenhaat en steun voor terrorisme, is nog onbekend.