De mooiste en meest opvallende synagoge van Antwerpen moet minstens twee jaar volledig dicht. Het beschermde monument in de Bouwmeesterstraat is aan het verzakken en heeft nieuwe paalfunderingen nodig. Ook de binnen- en buitenkant van het joodse gebedshuis wordt aangepakt.
Het was in 1893 de eerste imposante synagoge die in Antwerpen gebouwd werd, opgericht door afstammelingen van Joden uit Nederland die in de zeevaart actief waren. Vandaar de naam ‘Hollandse synagoge’. Tegenwoordig is het gebouw eigendom van de Joodse gemeente Shomre Hadas en dringend aan renovatie toe. “Het gebouw staat op paalfunderingen”, zegt Philippe Pollak, directeur van Shomre Hadas. “Omdat het grondwater in de hele buurt de voorbije 25 jaar stelselmatig gezakt is, onder meer als gevolg van de bouw van de Kennedytunnel en de Ring van Antwerpen, is de fundering beginnen rotten. Daardoor is het gebouw verzakt en staat het wat schuin. Een deel van het plafond is ook al naar beneden gekomen, waardoor we de synagoge eerder al deels hebben moeten sluiten voor het publiek.”
De lang geplande werken zijn nu eindelijk begonnen. Aan de buitenkant zijn ze ook al zichtbaar, zo is de koepel met een zilveren folie ingepakt. “Omdat die funderingswerken zo ingrijpend zijn, is er beslist om het gebouw ook meteen aan de binnen-en de buitenkant te renoveren”, aldus Pollak.
In 1958 werd het gebouw al eens volledig gerenoveerd, nadat het in 1944 zwaar beschadigd werd door Duitse V-bommen. “Maar nu gaat het veel verder”, legt Pollak uit. Onder leiding van Steenmeijer Architecten, die in Antwerpen onder meer ook al de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal en de Boerentoren onder handen namen, worden alle schilderwerken binnenin ook stevig onder de loep genomen. “Er wordt gezocht naar de originele pastelachtige kleuren op het plafond. Sommige kleuren moeten speciaal aangemaakt worden omdat ze niet zomaar voorhanden zijn.” Maar er komt ook nieuwe verwarming, de elektriciteit wordt vernieuwd en de gevel wordt opgefrist. Op zijn vroegst in 2019 zullen de diensten weer worden hervat.
Bron: HLN