BREXIT Britse nazaten van Joden die Duitsland vanwege Hitler ontvluchtten, willen weer Duits zijn. Alles om Europeaan te blijven.
Ze haalt het groene formulier trots uit de envelop. Bundesrepublik Deutschland. Einbürgerungsurkunde staat er boven. “Dit is mijn Duitse naturalisatiebewijs”, zegt Janet Weston (65). Daarmee is ze naast Brit nu ook officieel Duitser. “Ik vond het makkelijker dan ik dacht”, zegt ze. “Een stapel formulieren invullen en dat was het.”
Weston woont al haar hele leven in het Engelse graafschap Kent, op een uur rijden van Londen. Uit haar zorgvuldig geordende fotoarchief haalt ze enkele zwartwitfoto’s van haar ouders en grootouders. Afkomstig uit een welgesteld Duits-Joods milieu, valt uit de foto’s op te maken.
“Dit is het huis waar mijn vader is opgegroeid”, vertelt ze bij een foto van een statig pand in Lübeck. Genomen in 1923. “Mijn familieleden hebben in 1938 hun biezen gepakt toen ze doorkregen welke kant het land onder Hitler opging. Ze waren gelukkig in de gelegenheid hun reis naar het buitenland te betalen, dat gold lang niet voor iedereen.” Via omzwervingen kwam haar Joodse vader in Groot-Brittannië terecht.
Vooral in haar geliefde Kent bleek een ruime meerderheid voor de Brexit te stemmen. Liefst 59 procent van de provincie wilde uit de Europese Unie. “Dat kwam als een klap”, zegt ze. “En ik wist het direct: dit is mijn moment om een Duits paspoort aan te vragen.”
De Duitse wet biedt nakomelingen van Joden die onder het nazibewind hun Duitse nationaliteit zijn kwijtgeraakt de mogelijkheid zonder ingewikkelde voorwaarden een Duits paspoort aan te laten vragen. “Ik voel me Europeaan”, zegt Weston. “En ik wil me Europeaan blijven voelen. Daarom wilde ik dat paspoort. Het is voor mij vooral een symbolische stap.”
Ze bleek bepaald niet de enige. Navraag bij de Duitse ambassade in Londen leert dat het aantal aanvragen voor Duitse paspoorten sinds het referendum ruim twintig keer hoger ligt dan gebruikelijk. In dezelfde periode vorig jaar vroegen 25 mensen de Duitse nationaliteit aan, dit jaar zijn het er al 550.
Bron: Trouw