Ruim 200 Oegandese landbouwstudenten van de Makarere Universiteit vertrekken in september naar Israel voor een leer-werkprogramma van elf maanden. Tot nu toe mochten zij maar twee maanden stage lopen van hun opleiding. De studenten leren over irrigatie, maar ook over de zakelijke kant van het boerenbedrijf. Oeganda wil de studenten inzetten om de landbouw te hervormen.
Het Oegandese ministerie van Onderwijs heeft een verdag gesloten met Agrostudies, een organisatie die stageplekken met aanvullend onderwijs regelt in Israel. Door dit verdrag kunnen er veel meer studenten naar Israel (op dit moment zijn er maar zo’n 20) en volgen zij een langere opleiding. De universiteit heeft het landbouwcurriculum aangepast om te zorgen dat zij dit doen aan het eind van hun studie, zodat zij na terugkomst het geleerde snel kunnen gaan toepassen. Er hadden zich 490 studenten opgegeven van zeven opleidingsinstituten, maar er kwamen er slechts 204 door de selectieprocedure.
Volgens de Oegandese minister van Onderwijs zou zo’n 80% van de studenten aan de universiteit gebaat zouden zijn bij deze opleiding. Oeganda probeert de landbouw te moderniseren en in te zetten om de werkgelegenheid en de economie te verbeteren.
“Als wij de landbouw commercieel kunnen aanpakken en de productie opvoeren, heeft iedereen voordeel van de toegenomen export”, zei minister Jessica Alupo tegen de studenten. “Jullie leren nu in de klas, maar wij denken dat je meer leert door de praktijk daar. Kijk hoe er wordt gewerkt en stel veel vragen, zodat je na je terugkomst de landbouw hier kan hervormen.”
De begeleider van Agro, Yaron Tamir, waarschuwde de studenten dat het hard werk zou worden. “Wij gaan je landbouwtechnieken leren zoals wij die toepassen, maar je moet ze leren in de praktijk en je moet flexibel zijn. Een boer hoeft niet arm te zijn. Boeren in Israel zijn rijk omdat zij niet hetzelfde doen als hun ouders tien jaar geleden deden. Tien jaar geleden kweekte Israel mango’s, maar nu die niet meer genoeg opbrengen zijn we overgestapt op avocado’s. En over vijf jaar kweken we misschien weer iets anders. Dat is de manier om te slagen in de landbouw.”
De studenten gaan een dag in de week naar school en werken vier dagen in de praktijk. Zij verdienen een gewoon loon voor hun werk. Het is nadrukkelijk de bedoeling van de Oegandese en de Israelische regering dat zij na hun leertijd terugkeren naar eigen land om het geleerde toe te passen. “Dit is geen verkapte manier om te emigreren”, zei de begeleider van Agro tegen de studenten. “Als er maar één student blijft hangen, is het afgelopen met het hele programma.”
Bron: CIDI / Elise Friedmann