Ze smokkelde kinderen in koffers, ambulances, doodskisten, rioolbuizen, rugzakken en bij een gelegenheid, zelfs een gereedschapskist.
Degenen die oud genoeg waren om te vragen kenden hun redder alleen door haar codenaam “Jolanta”.
Maar zij hield zelf een uiterst nauwkeurige registratie bij van al hun echte namen en nieuwe identiteiten, opgericht om de joodse jongeren uit de klauwen van de Nazi’s te houden, zodat ze misschien later herenigd konden worden met hun familie.
Irena Sendler was een van de meest opmerkelijke en nobele figuren die is voortgekomen uit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Maar tot voor kort was haar buitengewone mededogen en heldendom grotendeels niet bekend.
Toen de Duitsers haar uiteindelijk gevangen namen, was de rooms-katholieke maatschappelijk werker er in geslaagd om 2.500 joodse baby’s en peuters te redden van deportatie naar de concentratiekampen.
Ze had hen gesmokkeld uit de zwaar bewaakte joodse getto in Warschau, en had hun identiteit verborgen in twee glazen potten, die waren begraven onder een appelboom in de tuin van haar buurman.
Ze werd geslagen, gemarteld en ter dood veroordeeld door de Gestapo, die zelfs haar executie hadden aangekondigd. Maar Irena overleefde, haar geest ongebroken, haar geheimen onnoemelijk.
In 1983 werd Irena door de Staat Israël onderscheidden als “Rechtvaardige onder de Naties”, de hoogste onderscheiding voor niet-Joden die Joden hebben gered in de Tweede Wereldoorlog.
Op 12 mei 2008 is ze op 98-jarige leeftijd overleden, zichzelf wensende dat ze meer kinderen zou hebben gered.
Lees het oorspronkelijke artikel (in engels) op Dailymail.co.uk